Slovenski kulturni praznik, Prešernov dan, so slovesno zaznamovali tudi v Cerkvenjaku. Na prireditvi, ki je nastala v sodelovanju z Osnovno šolo Cerkvenjak – Vitomarci, Kulturnim društvom Cerkvenjak in Konservatorijem za glasbo in balet Maribor, dislocirano enoto Cerkvenjak, so za kulturni program poskrbeli: Otroški pevski zbor KD, Mešani pevski zbor KUD Cerkvenjak, Folklorna skupna Cerkvenjak, Vita Koren in Nena Kocuvan (finalistki projekta Otroci pojejo slovenske pesmi in se veselijo), Izza Škerbec, Larisa Ploj in Julija Kocuvan, Paulina Murkovič in Mia Kump Toš, Ajda Druzovič in Zala Anželj ter Maša Vrbnjak. Kulturno društvo je pripravilo recital Prešernove poezije, osnovnošolci pa recitala Povodni mož in Od železne ceste. Slavnostni nagovor je opravila Valerija Toš Ilešič, dolgoletna predsednica Kulturnega društva v občini Sveti Andraž v Slovenskih goricah.

FOTO: Slavko Toplak

Julija ima čut za lepo slovensko besedo

Ravnatelj Osnovne šole Cerkvenjak – Vitomarci mag. Mirko Žmavc je podelil malo Prešernovo nagrado, ki jo šola že vrsto let namenja učencem, dejavnim na področju kulture in umetnosti. Priznanje je tokrat prejela devetošolka Julija Zorko. Julija nastopa na prireditvah, ki jih organizira šola in lokalna skupnost, kjer se kaže njen smisel za igro. Že šest let igra klavir, nastopa s šolskim ansamblom, vrsto let je pela v otroškem pevskem zboru in mešanem pevskem zboru na prireditvah Otroci pojejo. Osvojila je bronasta Cankarjeva priznanja, ima čut za lepo slovensko besedo, rada bere knjige. V obrazložitvi so še zapisali, da je Julija prijazno dekle, spoštljiva do sošolcev, učiteljev in delavcev šole in je pripravljena vsakemu priskočiti na pomoč. Trenutno sodeluje pri pripravi medgeneracijskega branja, tema je knjiga Vse o Evi.

Julija Zorko, ki prihaja iz Čagone, pravi, da ji mala Prešernova nagrada pomeni veliko, če je ne bi prejela, bi bila kar malo razočarana, saj je zagotovo med najbolj aktivnimi v razredu. Po končani osnovni šoli bo izobraževanje nadaljevala na Srednji zdravstveni in kozmetični šoli Maribor, smer zdravstvena nega, o tem, kaj želi v življenju početi, pa se še ni povsem odločila. Gotovo pa jo bosta, kot dodaja, slovenska beseda in ljubezen do branja spremljali vse življenje. Ne izključuje niti možnosti, da bi bila morda kdaj, glede na to, da je tudi glasbenica, pevka v glasbeni skupini. Povedala nam je še, da je bila priznanja zelo vesela tudi njena družina, prav tako sošolci in prijatelji.

Cerkvenjaški šolarji radi nastopajo

Učiteljica Jožica Vršič Novoselnik nam je povedala, da na njihovi šoli učenci zelo radi nastopajo, od leta 2004 deluje Gledališki klub, imajo šolski ansambel, otroški in mešani pevski zbor, dejaven je likovni krožek, letos so ustanovili lutkovno skupino. Zadnji dve leti male Prešernove nagrade zaradi omejitvenih ukrepov ob covidu niso podelili, zadnjo je leta 2020 prejela Vanessa Repič, ki je takrat obiskovala 9. razred osnovne šole.