V Mozirskem gaju so ob cvetju razstavili tudi velikanske buče z 15. državnega tekmovanja. Najtežja buča letos tehta 679 kilogramov in jo je pridelal Primož Kotnik iz okolice Zreč. Rekord pa ostaja pri 842 kilogramov, ki ga je pred dvema letoma dosegel Janko Lovše.

Primož Kotnik, ki je, mimogrede zaposlen na Kmetijsko gozdarskem zavodu Maribor, konkretno v njihovem sadjarskem centru v Gačniku, prihaja iz naselja Skomarje, ki leži na 900 metrih nadmorske višine. Doma imajo manjšo živinorejsko kmetijo, z bučami pa se zadnja tri leta ukvarja povsem ljubiteljsko. Na državnem tekmovanju je sodeloval že tretjič, prvo in drugo leto je dosegel tretji mesti, letos pa osebni rekord. 

[[image_3_article_81171]]

Rastlinjak je ogreval s kaloriferjem in grelnimi kabli 

Pravzaprav vsako leto goji le eno bučo in upa, da bo zrasla v velikanko. In to se je letos tudi zgodilo. In v čem je skrivnost takšne buče? "Najprej potrebuješ dobro seme, dobro genetiko. Večinoma jih dobimo iz Amerike, včasih pa tudi od naših gojiteljev. Potem moraš zemljo dobro pripraviti - lahko jo daš na analizo, da ugotoviš njeno sestavo, potem pognojiš s kompostom … Nato vzgojiš dobro sadiko, ki jo na začetku, aprila in maja, gojiš v manjšem ogrevanem rastlinjaku na njivi. Ogreval sem s kaloriferjem, poleg tega pa sem letos v zemljo zakopal tudi grelne kable, da je bila temperatura vedno vsaj 15 stopinj."

[[image_1_article_81171]]

[[image_2_article_81171]]

Rasla je približno 90 dni 

Ko je buča prerasla rastlinjak, ga je odstranil in jo pokril s protitočno mrežo. Kasneje pa je bilo vse odvisno od vremena. "Letos je bilo junija tako suho, da je buča porabila tudi do 300 litrov vode na dan. Ena taka rastlina, njeno zelenje, lahko zavzame do 100 kvadratnih metrov površine."

Sadika je šla na njivo 20. aprila, bučo pa so z njive odpeljali 20. septembra. Torej je rasla približno 90 dni. V njeno pridelavo je Primož vložil nešteto ur dela, saj se je z njo ukvarjal praktično vsak dan. Še dobro, da je rasla pod protitočno mrežo, saj je Skomarje tudi letos prizadela toča. 

[[image_4_article_81171]]

[[image_5_article_81171]]

[[image_6_article_81171]]

Buča bo še do 5. oktobra razstavljena v Mozirskem gaju, nakar pa bo na ogled, če se bodo dogovorili, na Rogli (Pot med krošnjami). V končni fazi pa jo bodo odprli, pobrali seme in jo uporabili za prehrano prašičev. Sogovornik še doda, da bo z vzgojo buč nadaljeval in poskusil pridelati še kakšno težjo. 

[[image_7_article_81171]]