S tednom gibanja se po Sloveniji pričenja tudi projekt Dihamo z naravo, ki bo v Mariboru potekal ob torkih in sredah popoldne vse do konca oktobra. Če z rednim gibanjem poskrbite za zdravo telo, je zdaj čas, da z gibanjem in umirjanjem v naravi poskrbite še za duha.

Kaj je Teden gibanja?

Gre za letni svetovni dogodek, ki poudarja prednosti aktivnega življenja in pozitivne plati redne fizične vadbe in udeležbe pri športu. Ideja povezuje ogromno število držav po Evropi. Teden gibanja se odvija spomladi, tokrat poteka med 31. 5. In 6. 6..

Dihamo z naravo je program, katerega namen je poskrbeti predvsem za odpravo posledic stresa, ne gre torej za klasično telovadbo: »V času koronavirusne bolezni se je zelo poslabšalo psihično zdravje naših občank in občanov. S to aktivnostjo nadgrajujemo naše dosedanje delo, torej jutranjo telovadbo 1000 gibov. Z jutranjo telovadbo smo poskrbeli predvsem za fizično zdravje, zdaj bomo poskrbeli še za psihično,« povejo pri Društvu Šola zdravja.

V času koronavirusne bolezni se je zelo poslabšalo psihično zdravje naših občank in občanov. S to aktivnostjo nadgrajujemo naše dosedanje delo, torej jutranjo telovadbo 1000 gibov. Z jutranjo telovadbo smo poskrbeli predvsem za fizično zdravje, zdaj bomo poskrbeli še za psihično.

Program sofinancira Ministrstvo za zdravje in bo trajal vse do oktobra: »Program bo potekal od 1. oziroma 2. junija in bo aktiven tudi v poletnih mesecih, saj nikoli niso vsi hkrati na počitnicah. Devetdesetminutna brezplačna vadba se začne na zbirnem mestu od koder se bomo podali v gozd. Tam se bo skupina posvetila vodeni meditaciji, dihalnim vajam ter sproščanju.«

V sproščanju se boste med drugim povezali z naravo, globoko zadihali, morda objeli drevo ali uživali v miru, še povedo v društvu.

Pod Kalvarijo in v Betnavskem gozdu

V Mariboru boste dihali z naravo v dveh terminih, oba bosta potekala v popoldanskih urah Prva skupina se bo dobivala ob torkih popoldne ob 17:30 uri z zborom pri Račjem dvoru (pod Kalvarijo). Vodila jo bo Estelle Polič. Druga skupina se bo ob sredah dobivala ob sredah popoldne ob 17:30 pri Betnavskem gozdu, pri pustolovskem parku. Vodil jo bo Mario Štefok.

Vadbo 1000 gibov, po kateri je društvo najbolj poznano, zaradi jutranje ure obiskujejo predvsem upokojenci. Da bi se projekta Diham z naravo lahko udeležilo čim več občanov, bo na urniku popoldne.  Tako bodo na vadbo lahko prišli tudi zaposleni in otroci, primerna je namreč za vse generacije. Na vadbo se ni potrebno prijaviti, saj se bo izvajala na prostem, kjer bo zagotovljena distanca. V društvu še povedo, da udeleženci ne potrebujejo nobene posebne opreme, vadba pa je povsem brezplačna.

Na vadbo se ni potrebno prijaviti, saj se bo izvajala na prostem, kjer bo zagotovljena distanca. V društvu še povedo, da udeleženci ne potrebujejo nobene posebne opreme, vadba pa je povsem brezplačna.

“Namen aktivnosti Dihamo z naravo je, da svojo pozornost z zunanjih čutil povlečemo navznoter in začnemo poslušati sebe. V hitrem tempu življenja, ki nas obdaja, to storimo redko, zato so uporabljeni holistični pristopi odličen začetek za sprostitev uma in telesa. Posledično vplivamo na naše misli in zdravje,” pravi meditacijski vodja projekta Andraž Purger.