Redkokatera šola se lahko pohvali z lastnimi vinogradi in sadovnjaki, a mariborska Biotehniška šola, ki se nahaja med mestnim jedrom in mariborskim zelenim zaledjem, se lahko. Šolsko posestvo obsega kar 132 hektarjev površin, ki zajemajo vse od vinogradov pod Kalvarijo s polnilnico kakovostnih vin, vinsko kletjo, večjim in manjšim sadovnjakom, čebelnjakom, drevesnico, trsnico do sušilnice sadja in šolskega parka.
Šola, na kateri lahko sodelujete pri pripravi vrhunskih vin
Čeprav se letos po obširnem šolskem posestvu ne bomo sprehodili v živo, pa vam lahko številne možnosti, ki jih ponuja, predstavimo skozi prav poseben bralni sprehod. Na ravninskem delu pod Kalvarijo klimatski pogoji omogočajo intenzivno pridelavo mnogih sadnih vrst: jablan, hrušk, breskev, sliv, marelic, češenj, jagodičevja in orehov. Na strmih vzpetinah, severozahodno od mestnega jedra, že od nekdaj uspeva vinska trta, ki daje odlično vino. Posebej blestijo sorte, kot so: renski rizling, laški rizling, rumeni muškat, chardonnay in sauvignon. Zaradi strme lege so bogato obsijane s soncem. Lahka peščena zemlja pa grozdje in vino obogati s čudovito cvetico. Pa ne le to, šola se lahko pohvali tudi z Razgledno vinogradniško-sadjarsko učno potjo, speljano čez šolsko posestvo, ki je namenjena šolarjem, vsem Mariborčanom in obiskovalcem ter ste jo vsaj deloma že gotovo prehodili.
Delavnice s tradicijo in kovačnico!
Med zanimivejšimi poslopji šolskega posestva so tudi šolske delavnice za popravilo in servisiranje kmetijskih strojev, ki imajo s svojo dolgo tradicijo že pravo zgodovinsko vrednost, dijaki pa bodo svoje znanje urili v mehanični delavnici, kjer se bodo učili o traktorjih, delavnici za kmetijske stroje, v kateri bodo pridobivali izkušnje ravnanja s traktorskimi priključki in ostalo kmetijsko mehanizacijo, v kovinarski delavnici, kjer bodo vadili piljenje, žaganje in rezanje navojev, v strojni delavnici, kjer bodo vrtali, stružili in brusili ter v varilnici in kovačnici, kjer bodo spoznavali različne načine varjenja.
V zadnjem času, pa je poudarek na umetnostnem kovaštvu in izdelavi ročno kovanih izdelkov, ki se jih lahko izdela s pomočjo kovaškega ognjišča, nakovala in kladiva, v pomoč pa je tudi sodobno pnevmatsko kladivo, ki olajša naporno vihtenje kovaškega kladiva.
Prav posebej zanimiva je kovačnica, ki je pravzaprav predhodnik današnjih delavnic ter je namenjena kovanju plužnih lemežev in izdelavi kovaških izdelkov, kot so tesarske spojke, vinogradniška sidra in podobno. V zadnjem času, pa je poudarek na umetnostnem kovaštvu in izdelavi ročno kovanih izdelkov, ki se jih lahko izdela s pomočjo kovaškega ognjišča, nakovala in kladiva, v pomoč pa je tudi sodobno pnevmatsko kladivo, ki olajša naporno vihtenje kovaškega kladiva. Več o delavnicah, v katerih boste lahko urili svoje spretnosti, če se odločite za šolanje na Biotehniški šoli Maribor, lahko preberete na naslednji povezavi.
V lasti šole tudi skoraj 400 let star dvorec
Veste, da k Biotehniški šoli spada tudi prekrasno posestvo v Svečini, ki se lahko pohvali celo z manjšim dvorcem, zgrajenim leta 1629? Posestvo v Svečini obsega 18 hektarjev travniških površin, od katerih je kar 10 hektarjev z naklonom nad 70 %. Na posestvu se nahaja tudi 7 hektarjev njivskih površin, na katerih se prideluje koruzo, ječmen, pšenico, deteljno-travne mešanice in krmni grah ter izvaja strojne usluge, kot so košnja, baliranje, mulčenje, setev ozimin in koruze in druga kmetijska dela.
Seveda posestvo v Svečini služi tudi kot izvrsten prostor za praktični pouk, ki je ravno prav oddaljen od šolskih zidov, da učenje novih spretnosti postane sproščeno. Več o posestvu izveste na naslednji povezavi, naj pa dodamo še, da njive, ki se obdelujejo v Svečini, niso edine, ki jih ima v lasti Biotehniška šola, saj slednja s pomočjo dijakov uspešno upravlja tudi poskusno polje. Več o njem najdete na naslednji povezavi.
Žganje, ki bi ga pil še Vrenko in vinogradi, na katere smo ponosni prav vsi
Slovenija slovi po odličnem sadju in če ste si nedavno ogledali eno izmed epizod Primerov inšpektorja Vrenka, veste, da so naše hruške ravno pravšnje z izvrstno vilijamovko. Gotovo bi na Biotehniški šoli pripravili še boljšo, a njihova specialiteta so raznovrstna jabolka. Pod šolskimi vinogradi se razprostira kar osem hektarjev sadovnjakov s sortami kot so Idared, Gala, Zlati delišes, Jonagold, Melrose in Lonjon, ob tem pa jim družbo delajo še breskve, orehi, češnje, kiviji, kostanji in druge drevesne vrste. No, vilijamovko bi vseeno lahko pripravili, saj ima šola tudi novo kolonsko žganjarno, sadno sušilnico in pravo proizvodnjo jabolčnega soka (letno ga pridelajo kar 5000 litrov). Nekaj več o šolskih sadovnjakih najdete na naslednji povezavi.
In katere sorte pridelujejo? Renski in Laški rizling, Chardonnay, Sauvignon, Rizvanec in Muškat otonel, pridružuje pa se jim tudi hektar Rumenega muškata.
Kronski dragulj in naš štajerski ponos (navsezadnje smo vendar vinorodna pokrajina), pa so tudi šolski vinogradi, ki obsegajo območje Kalvarije in Mestnega vrha ter se razprostirajo na enajstih hektarjih z izvrstno lego in naklonom ter so prilagojeni bodisi strojni, bodisi ročni obdelavi. In katere sorte pridelujejo? Renski in Laški rizling, Chardonnay, Sauvignon, Rizvanec in Muškat otonel, pridružuje pa se jim tudi hektar Rumenega muškata. Mimogrede, v zadnjih letih Biotehniška šola navdušuje tudi z izjemno penino, pripravljeno po naravni šampanjski metodi. Nekaj več o vinogradih na naslednji povezavi.
Če neverjetnemu posestvu, pestri izbiri šolskih programov (več o njih izveste v prispevku V šolo v sožitju z naravo pod Kalvarijo), številnim strokovnim ekskurzijam in obilici dodatnih aktivnosti dodamo še bližino mestnega jedra, v katerem se na poti iz šole gotovo najde skodelica dobre kave … Je še koga zamikalo, da bi se na Biotehniško šolo odpravil kar takoj?