V ožjem izboru za jubilejni deseti Zlati kamen je osem občin, med njimi iz vzhodne Slovenije dve majhni občini iz Slovenskih goric: Benedikt in Sveta Ana.

V finale izbora za razvojno najbolj prodorno občino leta so se uvrstile Nova Gorica in Tržič iz zahodne Slovenije, Grosuplje in Logatec iz osrednje ter jugovzhodne Slovenije, območje od Koroške do Posavja bosta zastopali občini Luče in Ravne na Koroškem, iz vzhodne Slovenije pa sta se v finale uvrstili dve majhni občini iz Slovenskih goric: Benedikt in Sveta Ana. Obe občini sta tudi med 117-mi lokalnimi skupnostmi, ki so letošnje prejemnice srebrnega ISSO certifikata.

117 slovenskih občin se je uvrstilo med občine, ki ponujajo prebivalcem kakovostno raven življenja in jih odlikuje…

Objavil/a Zlati kamen dne Torek, 12. januar 2021

Na zlatikamen.si navajajo, da so običajno vsako regijo v ožjem izboru zastopale tri občine: letos je izbor skrčen na osem finalistk zaradi epidemije. Štiri občine od osmih letošnjih izbrank so se v finale uvrstile že v katerem od prejšnjih izborov. To so Nova Gorica, Tržič, Grosuplje in Logatec.Vse finalistke iz vzhodnega dela države so v ožjem izboru prvič.

Rdeča nit letošnjega izbora je soustvarjanje, zmožnost občin za sodelovanje

Rdeča nit letošnjega jubilejnega izbora je soustvarjanje, zmožnost občin za sodelovanje. To sodelovanje zajema različne razsežnosti: sosednje kraje, mednarodno okolje, pa tudi sodelovanje navznoter, vključevanje prebivalcev v razvoj, sodelovanje z gospodarskimi družbami, ustanovami in podobno. Sodelovanje je ključna razsežnost za razvoj in ni naključje, da je to rdeča nit izbora prav ob deseti obletnici. V zahtevnih časih pandemije tako poteka deseti Zlati kamen z optimistično in v prihodnost zazrto mislijo, ki pravi »stopimo skupaj«.

Sodelovanje je ključna razsežnost za razvoj in ni naključje, da je to rdeča nit izbora prav ob deseti obletnici. V zahtevnih časih pandemije tako poteka deseti Zlati kamen z optimistično in v prihodnost zazrto mislijo, ki pravi »stopimo skupaj«.

Med finalistkami so občine, ki so prejemnice tako zlatega kot tudi srebrnega ISSO certifikata. “Pri certifikatih se upoštevajo različna področja; demografija, učinkovitost, gospodarstvo, trg dela, izobrazba, življenjski standard, socialna kohezija in okolje – to so skupine kazalnikov, pri nagradi Zlati kamen pa se da poudarek na sklop kazalnikov, torej ne na celotnih osem, upoštevajo pa se tudi projekti in rdeča nit izbora – letos sta to soustvarjanje in zmožnost občin za sodelovanje,” je pojasnila vodja projekta Merima Nuhanović.

Lani je Zlati kamen prejela Idrija. Občina, ki je prejela tudi prvi Zlati kamen leta 2012 je tako postala prvi kraj, ki je prejel nagrado za razvojno najprodornejšo občino leta že drugič. Letošnja podelitev bo potekala v petek, 12.2. v studiu Planeta GV. Podelitev bo zaključek Tedna Zlatega kamna, serije konferenc, ki bodo v virtualni obliki potekale od torka, 9.2. naprej. Ogledati si jo bo mogoče neposredno prek spleta.

Župana Benedikta in Svete Ane zadovoljna z uvrstitvijo v ožji izbor

Župan občine Benedikt mag. Milan Repič je glede uvrstitve občine v ožji izbor za Zlati kamen dejal: “Informaciji o pridobitvi SREBRNEGA ISSO certifikata razvojne odličnosti za leto 2021 in uvrstitev naše občine med 8 finalistk za podelitev nagrade ZLATI KAMEN sta me prijetno presenetili.”

Je pa to pokazatelj in hkrati pohvala te strokovne komisije, da v občini delamo dobro in se zalagamo za dvig življenjske ravni naših občank in občanov, po drugi strani pa tudi motivacija, da se bomo trudili še naprej.

“Je pa to pokazatelj in hkrati pohvala te strokovne komisije, da v občini delamo dobro in se zalagamo za dvig življenjske ravni naših občank in občanov, po drugi strani pa tudi motivacija, da se bomo trudili še naprej.”

Tudi župan občine Sveta Ana Silvo Slaček je prijetno presenečen nad odločitvijo komisije: “Vsaka takšna dobra novica je seveda dobrodošla. Mi smo že pred kakšnimi sedmimi, osmimi leti bili v finalu in tudi prejeli certifikat za občino dobrega življenja.”

Če gre za dobro stvar, potem smo veseli, da smo zraven. In to je tudi potrditev, da smo na pravi poti.

“Če gre za dobro stvar, potem smo veseli, da smo zraven. In to je tudi potrditev, da smo na pravi poti.”