Z Mariborčanko, ki aktivno deluje na spletni platformi Onlyfans, smo spregovorili o zaslužkih, naročnikih in odnosu okolice do njenega dela.

Foto: Miha Kacafura

S spletno platformo Onlyfans, ki vse od epidemije covid-19 pridobiva na priljubljenosti, se je Barbara Duh srečala povsem slučajno, že leto in pol pa aktivno sodeluje z ustvarjanjem različnih vsebin, ki jih ponuja domačim in tujim spletnim uporabnikom. Med njimi je veliko takšnih, ki si le ogledajo fotografije, nekateri pa pridejo tudi po pogovor ali celo nasvet. Čeprav marsikdo vsebine, ki jih ponujajo uporabniki Onlyfansa enači z neke vrste pornografijo, kar se posledično kaže v številu nespodobnih povabil, s katerimi se srečuje tudi Mariborčanka, pa Barbara nima težav pri ločevanju med profesionalnim pristopom do dela in zasebnim življenjem. Naj se zdi še tako enostavno, a tudi kariera na Onlyfans ni bila zgrajena čez noč, veliko truda pa Barbara vloži tudi v svoj videz in samo pripravo vsebin, da so te vedno aktualne in zanimive za naročnike. Poleg dodatnega zaslužka ob rednem delu Barbari ustvarjanje vsebin za Onlyfans pomeni tudi pozitiven odnos do telesa.

Kako ste izvedeli za spletno platformo Onlyfans?

Ker sem imela med karanteno oziroma zaprtjem države zaradi covida veliko prostega časa sem na spletu iskala možnosti za delo od doma in tako izvedela za platformo OnlyFans, ki je takrat še nisem poznala, saj se o njej pri nas ni veliko govorilo. Odločila sem se, da odprem profil in naložim svoje fotografije, in čez nekaj dni naključno dobila prvega naročnika iz tujine, ki je redno kupoval moje fotografije.

Koliko časa ste že prisotni na tej platformi?

Na platformi sem prisotna približno dve leti od tega aktivno leto in pol.

Kaj je bil razlog, da ste se odločili, da tudi sami ustvarite svoj profil na platformi?

Razlog je bil predvsem želja po dodatnem zaslužku v času karantene ter prav tako možnost deljenja vseh fotografij, saj je na socialnih omrežjih vedno bolj poostreno glede tega kaj se lahko objavlja in kaj ne.

Kakšne vsebine ponujate na platformi?

Imam ogromno fotografij iz raznih slikanj, kot tudi iz osebne galerije, ki jih na socialnih omrežjih ne morem deliti saj so takoj odstranjene. Vedno bolj je namreč poostreno glede tega, kaj se lahko objavlja in kaj ne.

V sporočilu članom pošljem opis vsebine fotografije oziroma videa, nato pa se odločijo, ali bodo vsebino kupili ali ne. Večkrat pripravim tudi paket ekskluzivnih fotografij, ki še niso bile videne na preostalih družbenih omrežjih. Določene fotografije pa so dostopne takoj, ko se nekdo prijavi na moj profil.

Precej je tudi zasebnih sporočil ki so zelo raznolika. Nekateri želijo dodatne fotografije in spet drugi, ki so se včlanili samo zaradi pogovora, ki ga denimo na Instagramu ne morejo dobiti, saj neznanim osebam tam ne odgovarjam.

Kolikšne so cene? Kakšno je povpraševanje?

Mesečna članarina za dostop do mojega profila znaša 25 dolarjev. S tem uporabnik pridobi dostop do fotografij, krajših videov ter možnost pošiljanja sporočil oziroma klepeta. Sledilci se nato odločijo, ali bodo članarino podaljšali in plačali tudi za naslednji mesec, sicer izgubijo dostop. Naj omenim, da se lahko zasluži tudi s pošiljanjem plačljivih sporočil članom.

Foto: Senad Begić

Kako ustvarjanje vsebin za spletno platformo usklajujete z ostalimi obveznostmi? S čim se še ukvarjate?

Zaposlena sem v strežbi, tako da je včasih zelo težko vse skupaj uskladiti skupaj z redno zaposlitvijo in seveda poskrbeti tudi za to, da mi ostane nekaj prostega časa.

Kaj pa davki od zaslužka na OnlyFans, jih plačujete?

Seveda, drugače žal ne gre (smeh).

Osebni arhiv

Kdo so vaši naročniki (spol, starost, od kod prihajajo)? Koliko jih imate trenutno? Kakšne so vaše želje?

Moji naročniki so iz Slovenije in iz drugih držav, kot so Avstrija, Nemčija, Bosna in Hercegovina, Hrvaška in Amerika. Starost je nemogoče opredeliti, saj so povsem različnih let. Gre samo za moške. Nekateri si samo ogledajo fotografije, tukaj pa so tudi drugi, ki potrebujejo odprt pogovor ali tudi kakšen nasvet.

Ali vas je kdo od njih poskušal kontaktirati tudi zasebno? Ste že zavrnili kakšne prošnje?

Ja, seveda so poskusili ampak vse takšne prošnje zavrnem.

Ali je zahtevno ločevati med zasebnim življenjem in pripravo vsebin za platformo Onlyfans?

Morda na začetku, zdaj mi to več ne predstavlja težav.

Imate kakšno mejo, kakšne vsebine ponuditi na platformi, ali ne? Nekatere uporabnice namreč zakrivajo svoj obraz, ne želijo, da bi jih drugi prepoznali… Imate kakšne zadržke?

Ne, nimam zadržkov glede tega da bi me prepoznali. Na Instagram profilu justcallme_barby imam tudi javno povezavo do moje Onlyfans strani.

Ste se kdaj s katerim od uporabnikov srečali v živo?

Ne, nikoli. Seveda so bila razna vabila na zmenke, večerje in podobno. Vse sem odklonila. Svoje delo opravljam profesionalno. Večinoma niti ne vem, s kom govorim, ali osebo poznam ali ne. Načeloma se namreč člani na OnlyFansu prijavijo z vzdevki. Članom vedno razložim, da prodajam izključno fotografije in videe.

Pogosto se nam zdi, da osebe, ki ustvarjajo vsebine za spletne platforme, to naredijo “mimogrede”, a je običajno potrebno veliko priprav, kot je denimo priprava make-upa, frizure, izbira scene, delo s fotografom in podobno. Koliko časa vam vzame priprava takšnih vsebin in kako to usklajujete z ostalimi opravki?

Vsebine nikakor ne nastanejo mimogrede. Seveda je odvisno od vsake posameznice, a sama sem nagnjena k perfekcionizmu. Želim, da sem s končnim izdelkom zadovoljna tako sama kot tudi naročniki.

Pri meni tipičnega delovnega dne ni, saj je vsak teden drugačen. Vse obveznosti za OnlyFans prilagodim glede na prosti čas, ki mi ostane ob redni zaposlitvi.

Pred fotografiranjem vedno poskrbim za urejen videz, make up, frizuro in pripravim zanimive outfite. Ob tem, kolikor mi le to uspeva, poskusim skrbeti tudi za zdravo prehrano ter telovadbo. Sicer je na koncu najbolj pomembno, da punca izžareva pozitivno energijo, ki jo prenaša na člane.

Osebni arhiv

Kako težko je uspeti na slovenskem trgu s spletno platformo Onlyfans? Ali v prihodnje načrtujete še kakšno dodatno promocijo, vsebine?

Ni tako enostavno. Potrebno je biti iznajdljiv, slediti trendom in nekako izstopati, da se nekdo sploh odloči za članstvo in plačevanje članarine tudi nadaljuje. In tudi člani ne padejo kar z “neba”, kot mislijo nekateri, ki se s tem ne ukvarjajo. Sama se oglašujem na Instagramu, Twitterju, TikToku in drugje. Vsega ne bom omenjala, saj sem v to vložila preveč truda ter iznajdljivosti, da bi vse kar tako javno delila.

Ste kdaj razmišljali, da bi se posvetili samo delu na OnlyFansu?

Priznam, da sem že pomislila na to, ampak zavedam se, da OnlyFans čez leto ali dve uporabnikom morda ne bo več tako zanimiv. Na delo na OnlyFansu zato trenutno gledam le kot na dodaten zaslužek ob redni službi.

Kakšno je razumevanje okolice, vaše družine do dela na platformi Onlyfans?

Z družino o tem nisem razpravljala, saj menim, da je to, kar delam v življenju, osebna stvar. Nekatere prijateljice so to dobro sprejele in me pri tem podpirajo, seveda pa se zmeraj najde kdo, ki nečesa ne bo sprejel, a se s tem ne obremenjujem. Ob sebi in v svoji bližini želim imeti izključno tiste osebe, ki me sprejemajo točno takšno, kot sem.

Foto: Miha Kacafura

Ali je težko ločiti tovrstno delo, torej pripravo spletnih vsebin za profil na platformi Onlyfans in vsakdanje življenje? Kako bi se opredelili do svojega dela na platformi, kaj pomeni za vas?

Težko je, ker okolica ne ločuje, da so slike eno v realnosti pa sem povsem “normalna” punca.
Onlyfans precej obsojajo tako ženske kot tudi moški. Posebej v Sloveniji. Menim, da so ljudje v naši državici premalo odprti in predvsem nevoščljivi. Po svetu so takšne fotografije in OnlyFans nekaj povsem normalnega, pri nas pa je vse, kar odstopa od povprečja, “čudno”. Menim, da je treba živeti po svojih “pravilih”. Na koncu je pomembno le, da smo srečni, in ne, kaj bo kdo rekel.

Foto: Senad Begić

Ljudje zaradi različnih predsodkov tovrstno delo pogosto opisujejo kot nekaj nemoralnega ali vsaj neobičajnega. Kakšen pa je vaš pogled?

Niti najmanj se mi ne zdi, da bi počela karkoli nemoralnega. Telo je narejeno, da se ga gleda, ne skriva.

Opravljala sem že veliko raznolikih del – od dela na blagajni na cestninski postaji, v trgovini z oblačili, tipkanja zvočnih posnetkov, dela na računalniku, urejanja časopisnih člankov, vodenja lastne spletne trgovine, promocije, hostesnega dela, do dela v proizvodnji, čiščenja. Zame je vsako delo častno in spoštujem vse ljudi, ne glede na to, kateri poklic opravljajo ali od kod prihajajo.

Veseli me, da je nekdo dejansko pripravljen porabiti denar, da si ogleda moje fotografije in za to, da mu namenim nekaj besed ter odgovorim na njegova vprašanja. Na svoje delo sem ponosna in nikakor se mi ne zdi nemoralno. . Rada sem lepo urejena, skrbim za svoje telo in dobro počutje. Prav tako se z veseljem fotografiram in odpravim na fotografiranje. Tako da ne vem, zakaj ne bi iz tega nekaj zaslužila, dokler mi to uspeva.

Vas je kdaj strah, da bi se vsebine pojavile tudi drugod?

Zavedam se, da je vse to mogoče, ampak se s tem ne obremenjujem preveč. Vsak teden preverim, ali bom svoje fotografije našla še drugod. Ko sem naletela na tak primer, sem na tej strani prosila za izbris. S tem, ko si uporabniki na forumih med sabo delijo fotografije deklet z OnlyFansa, nam povzročajo škodo. Nekaj takih forumov mi je uspelo najti, in ko vidim, da sem na forumu tema pogovorov, se tudi sama vključim v debato in pošljem prošnjo za izbris vsebine.