Da bi naša prevozna sredstva, pa naj gre za avtomobile, motorje, kolesa ali skiroje, čim dlje delovala kar najbolj optimalno, jih je treba redno vzdrževati in jim nuditi ustrezno nego. V kolikor ta pregledujemo in čistimo ter tudi pravočasno zamenjamo dotrajane dele, vsaj v primeru skiroja ne le zmanjšamo tveganje za blokado zavor ali kolesc, temveč se skoraj gotovo izognemo nesreči.

Skiroji so dandanes posebej v urbanem okolju izjemno priročni, saj se včasih zdi, da prav z njimi najhitreje prispemo od enega do drugega konca mesta. V primerjavi z drugimi prevoznimi sredstvi pa morda zahtevajo nekoliko več pozornosti, a se nam ta vložek vedno obrestuje.

Ker z mokrimi, deževnimi in zasneženimi dnevi, pa tudi peskom, nimajo veliko skupnega, se zima ponuja kot idealen čas za temeljito čiščenje ter pregled vseh delov.

V spletni trgovini G-Sport, kjer zastopamo različne znamke športne opreme, denimo Raven, Slamm, Zethum,Meteor, Spartan, Black dragon, Nijdam, se zavedamo, da sta hitra odzivnost in široka ponudba raznolikih artiklov pomembna.

Vendar so bistveni kljub temu podpora ter svetovanje ob nakupu, možnost ogleda artiklov (na sedežu podjetja) in napotki za vzdrževanje športne opreme.

To še toliko bolj velja, če kupujemo skiro za trike, pri katerem prav ničesar ne smemo prepustiti naključju, ali skiro za otroka, ki preprosto mora preizkusiti več skirojev, da bi se lahko odločil, kateri je zanj tisti najbolj pravi.

Prav zato se v tem prispevku posvečamo vzdrževanju skirojev, pri čemer ni pomembno, ali gre za skiro za odrasle, skiro za otroke ali tistega za trike. Proces vzdrževanja je povsem enak za vse njih.

V čem se skiro za trike razlikuje od ostalih skirojev?

Freestyle skiro je v prvi vrsti namenjen adrenalinskim vožnjam, ki vključujejo skoke in obrate, česar običajni, navadni skiroji ne podpirajo. Tega skiroja torej ni mogoče nastaviti po višini, zaradi potrebe po večji stabilnosti pa ta prav tako ni na voljo v zložljivi obliki.

Poleg tega mora, da bi zadostil varnostnim standardom, imeti nameščena kakovostna kolesca, medtem ko mora ogrodje biti izredno trdno, da se med vsemi akrobacijami ne poškoduje.

Čiščenje in vzdrževanje vseh modelov skirojev

Življenjska doba skirojev se podaljša, če te po prav vsaki uporabi očistimo. To še posebej velja za mokro vreme in zimski čas, ki skirojem seveda škodujeta s soljo ali peskom, posutim po cestah ter pločnikih, zaradi česar se v nadaljevanju posvečamo postopkom čiščenja posameznih delov skirojev.

#1 Ležaji

Skiroji imajo najpogosteje šest ležajev (po dva na vsako kolesce in dva v krmilu), z namenom doseganja višjih hitrosti pa je vse njih treba po določenem številu prevoženih kilometrov očistiti in namazati.

To storimo tako, da:

  1. odstranimo ležaje s kolesc,
  2. s krtačo z njih očistimo grobo umazanijo,
  3. ležaje odpremo (naketere) in očitimo z vlažno krpo,
  4. te osušimo in jih namažemo ter v obratnem vrstnem redu znova namestimo na kolesca.

#2 Ročaji

Različni skiroji imajo različne tipe ročajev.

Poznamo:

  • ročaje iz pene, ki nudijo udobje, a so znani po hitro obrabi, in
  • ročaje iz gume, ki so v primerjavi z mehkimi veliko bolj trpežni.

Vsake toliko časa je ročaje treba obrisati in iz njih odstraniti umazanijo, v primeru obrabe pa te zamenjati. Pred namestitvijo novih se za optimalen oprijem priporoča pršenje krmila z vodo, v katero vmešamo malo milnice.

#3 Podnožje

Podnožje skirojev je praviloma podloženo z oprijemalnim trakom in prekriva njegovo celotno ali delno površino.

Ne glede na obseg, se ta sčasoma obrabi, zato ga je treba zamenjati, to pa storimo, če:

  1. odstranimo natrgan, obrabljen oprijemalni trak (najlažje ga odstranimo, če ga segrejemo s fenom),
  2. površino s pomočjo odstranjevalca za lepilo (da površina ni mastna) in nato alkohola očistimo umazanije, madežev, maščob in ostankov lepila ter
  3. namestimo novi trak ustrezne velikosti, pri čemer pazimo, da med trakom in podnožjem ne nastanejo mehurčki zraka. Da se trak dobro oprime vam predlagamo, da ga na koncu segrejete s fenom.

#4 Kolesca

Kolesca so na voljo v več dimenzijah (100 mm, 110 mm in 120 mm), a je izbira odvisna predvsem od naših želja in potreb.

Če manjša kolesca poskrbijo, da so skiroji okretnejši, večja omogočajo doseganje višjih hitrosti, k upravljanju pa veliko prispevata tudi material in vrsta jedra.

  1. Polna, mehka jedra namreč nudijo poberejo več tresljajev,
  2. skiroji, ki imajo votla in trda jedra so lažji,
  3. aluminijasta jedra pa so trša, ne pokajo in imajo daljšo življenjsko dobo.

Vzdrževanje kolesc je sicer tesno povezano z ležaji, zato je postopek čiščenja tako rekoč enak – z vlažno krpo in blago milnico.

#5 Vijaki

Na vijake je, da bi preprečili odvijanje, priporočljivo nanesti poseben lak za varovanje navojev, pomembno pa je, da nanos ponovimo prav vsakič, ko vijake privijemo, kajti ob stiku z orodjem (ali kakršnemkoli drugem stiku) ta preneha delovati oziroma tega nenamerno odstranimo.

V spletni trgovini G-Sport radi poudarimo, da skiroji optimalno delujejo, če so:

  • ležaji pravilno nastavljeni, kar pomeni, da se vilice gladko vrtijo,
  • kolesca ustrezno pritrjena in ne kažejo znakov obrabe ter
  • zavora deluje pravilno

Vse našteto dosežemo prav z rednim vzdrževanjem in pregledovanjem skiroja (za odrasle, otroke, trike) ter ustrezno uporabo vseh njegovih delov. Priporoča se nežno zaviranje, odstranjevanje peska, zategovanje vijakov in menjava kolesc ter drugih delov (po potrebi), z namenom preprečevanja rjavenja pa tudi brisanje skiroja z vlažno krpo po vsaki vožnji.

Ob upoštevanju teh napotkov praktično vsi skiroji doživijo dolgo življenjsko dobo in nas ali našega otroka prepeljejo zavidljivo število kilometrov.