Kuhanje je lahko prijetna in ustvarjalna dejavnost, a v hitrem tempu vsakdana pogosto zmanjka časa za dolgotrajno pripravo obrokov. Na srečo obstajajo preprosti triki, s katerimi lahko pospešite kuhanje in se izognete nepotrebnemu stresu. Tukaj je deset najučinkovitejših metod za prihranek časa v kuhinji.

Organizacija pred kuhanjem

Profesionalni kuharji imajo poseben trik: pred začetkom kuhanja pripravijo vse sestavine – jih sesekljajo, odmerijo začimbe in pripravijo potrebne pripomočke. Tako boste med kuhanjem le še dodajali sestavine, kar vam bo prihranilo dragocen čas in omogočilo, da se izognete nepotrebnemu iskanju pripomočkov. Več stvari si lahko pripravite že dan prej, če veste, da naslednji dan ne boste imeli časa. 

Hitrejše kuhanje testenin

Namesto da čakate, da velik lonec vode zavre, uporabite manjšo količino vode in pokrovko – tako se bo voda hitreje segrela. Testenine lahko skuhate tudi v ponvi z malo vode, kar bo skrajšalo čas kuhanja in dodatno izboljšalo okus.

Kako hitreje odmrzniti meso?

Meso lahko hitreje odrznete tako, da ga ostavite ga v kovinsko posodo ali na kovinski pladenj, saj kovina hitro prevaja toploto, kar bo pospešilo postopek odmrzovanja. Še hitrejša metoda pa je, da meso v plastični vrečki potopite v mlačno vodo – tako se bo meso hitreje odmrznilo.

Pečenje mesa brez čakanja na sobno temperaturo

Meso, ki ga vzamete iz hladilnika, za nekaj sekund prelijte z vročo vodo. S tem boste dvignili temperaturo površine mesa in skrajšali čas pečenja, pri tem pa bo meso še vedno enakomerno pečeno.

Uporaba ostrega noža za hitrejše sekljanje

Topi noži upočasnijo pripravo in naredijo sekljanje bolj zamudno. Z ostrim nožem bo delo hitrejše in natančnejše. Če se nimate časa ukvarjati z natančnim sekljanjem čebule, vam lahko pomaga tudi strgalnik ali kuhinjski robot.

Kuhanje zelenjave na pari

Kuhanje zelenjave v vodi traja dlje, poleg tega del hranilnih snovi izhlapi. Namesto tega uporabite paro, saj bo zelenjava pripravljena v nekaj minutah, ob tem pa bo ohranila več hranilnih snovi in še vedno imela poln, bogat okus.

Hitrejše kuhanje jajc

Za trdo kuhana jajca, ki jih želite hitro pripraviti, jih ne postavljajte v hladno vodo, ampak jih takoj dajte v vrelo vodo. Jajca se bodo skuhala hitreje, 2-3 minute prej. Za lažje lupljenje dodajte v vodo malo sode bikarbone.

Perfektno pečeno meso brez stalnega nadzora

Če nimate časa za obračanje mesa v ponvi, uporabite tehniko "obrnjenega žara". Meso na močnem ognju najprej popečete z obeh strani, nato pa ga prestavite v pečico (200°C) za 10-15 minut. Tako boste dosegli sočno, enakomerno pečeno meso, medtem pa lahko pripravite prilogo.

Hitrejša karamelizacija čebule

Karamelizacija čebule traja 30-40 minut, vendar lahko ta postopek skrajšate z enim preprostim trikom – dodajte malo sode bikarbone. Ta pospeši razgradnjo sladkorjev v čebuli, zaradi česar bo čebula hitreje postala mehka in sladkana. Široka ponev prav tako pripomore k hitrejšemu izhlapevanju vode, kar skrajša čas kuhanja.

Čistite kuhinjo sproti

Eden največjih zapravljalcev časa pri kuhanju je nered, ki nastane med pripravo obroka. Če ste med kuhanje mdovolj hitri, pa lahko posodo umivate sproti. Tako boste imeli tudi po končanem kuhanju manj dela.