V zadnjih tednih številni prebivalci Slovenije opažajo vse več smrdljivcev, ki se pojavljajo tako v stanovanjih kot na vrtovih. Te majhne, a vztrajne žuželke oddajajo značilen neprijeten vonj, kadar se počutijo ogrožene – gre za njihov naravni obrambni mehanizem. Čeprav so nadležni, strokovnjaki pomirjajo, da smrdljivci ne pikajo in ne prenašajo bolezni. Najboljša obramba je zato mirno, a dosledno odstranjevanje in preprečevanje njihovega vstopa v dom.
Zakaj je smrdljivcev letos toliko?
Profesor Mario Lešnik z Mariborske Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede pojasnjuje, da se populacija smrdljivcev v zadnjih letih hitro povečuje, saj v našem okolju nimajo naravnih sovražnikov. »Smrdljivci so trenutno v fazi intenzivnega širjenja. Pričakovati je, da bo invazija trajala še kakšno leto ali dve,« pravi Lešnik.
[[image_3_article_81835]]
Podobno ocenjujejo tudi na Kmetijsko-gozdarskem zavodu Maribor, kjer ugotavljajo, da je na Primorskem njihova populacija celo do osemkrat večja kot v drugih delih Slovenije. Te žuželke povzročajo veliko škodo v kmetijstvu, saj lahko uničijo tudi do 70 odstotkov pridelka, predvsem pri sadju, stročnicah, soji in oljkah. Njihovo širjenje dodatno pospešujejo vremenske spremembe, ki omogočajo, da smrdljivci preživijo tudi hladnejše mesece in se razmnožujejo že zgodaj spomladi.
Zelene in rjave stenice, dve vrsti, dve težavi
Mnogi opažajo, da obstajata dve vrsti smrdljivcev zelene in rjave. Čeprav sta si na prvi pogled podobni, se med seboj razlikujeta tako po videzu kot po navadah. Zelene smrdljive stenice so pogostejše v toplejšem delu leta. Zaradi svoje barve se zlahka skrijejo med listje, kar otežuje njihovo opazovanje, hranijo pa se predvsem z rastlinskimi sokovi, zato so pogost obiskovalec vrtov in sadovnjakov.
[[image_1_article_81835]]
Rjavi smrdljivci pa so precej odpornejši in se pogosteje pojavljajo jeseni ter pozimi, ko iščejo toploto in zavetje v stanovanjih. Gre za invazivno vrsto, ki se hitro širi po Evropi in povzroča večjo gospodarsko škodo kot zeleni sorodniki.
[[image_2_article_81835]]
Neprijeten vonj
Obe vrsti oddajata značilen smrad, kadar se počutita ogroženi, kar ju dela še posebej nezaželeni v zaprtih prostorih. Strokovnjaki zato svetujejo, da jih odstranjujemo mehansko, najbolje s sesalnikom in nikakor ne s tlačenjem, saj se s tem neprijeten vonj le še okrepi. Pomembno je, da se žuželke odstranjuje dosledno in potrpežljivo, saj so zelo odporne.
Preprečevanje je najmočnejše orožje
Za zmanjšanje njihovega števila je priporočljivo zatesniti okna, vrata in prezračevalne reže ter redno odstranjevati biološke odpadke, kot so listje in odpadno zelenje v okolici hiše. Pomagajo lahko tudi naravni ukrepi, kot je uporaba eteričnih olj, na primer sivke ali evkaliptusa, pa tudi sajenje rastlin, ki smrdljivce odvračajo – med njimi so ognjič, bazilika in meta.
Čeprav na trgu obstajajo različna kemična pršila, strokovnjaki opozarjajo, da so ta večinoma neučinkovita. Odrasli smrdljivci so zelo odporni in tovrstna sredstva hitro preživijo, zato so naravne metode dolgoročno bolj zanesljive. Najboljša obramba ostaja preventiva, redno preverjanje mrež na oknih in vratih, zapiranje odprtin ter dosledno odstranjevanje posameznih osebkov, še preden se razmnožijo.
Smrdljivci niso nevarni, a so vse bolj nadležni
Smrdljivci torej niso nevarni, a so vse bolj nadležni prebivalci slovenskih domov in vrtov. Ker v naravi nimajo sovražnikov, se njihova populacija hitro povečuje, zlasti zaradi milejših zim. Razumevanje razlik med zelenimi in rjavimi vrstami pa nam lahko pomaga, da jih pravočasno prepoznamo in preprečimo njihovo širjenje.