Obstaja znanstvena razlaga, zakaj nas pasji pogled tako očara…

Vir: Unsplash

Znanstvenica Juliane Kaminski iz ameriške univerze Duke meni, da je našla prepričljive znanstvene dokaze za to, da je ljubek pogled, ki ga imajo psi, posebej mladi, evolucijski stranski posledica naravne selekcije, na katero pa je, nevede, zelo vplival – človek. Raziskovalka je s svojo ekipo izvedla primerjalno študijo mišičevja glave poginulih psov in volkov in ugotovila, da imajo psi – eno mišico več. Gre za mišico, imenovano vzdigovalka sredinskega očesnega kota ali latinsko levator anguli oculi medialis (LAOM), s katero psi dvignejo notranji del obrvi in s tem naredijo oči večje. Mišico so našli pri vseh šestih vrstah proučevanih psov (labradorec, čivava, nemški ovčar, sibirski husky, krvosledec (bloodhound oz. pes svetega Huberta) in mešanec) in pri nobenem od štirih volkov (dveh iz Michigana, dveh z Aljaske).

Vir: Unsplash

Ko so podatke nato primerjali s študijo, ki jo je izvedla profesorica Bridget M. Waller iz britanske univerze v Portsmouthu, v kateri je v zavetiščih za pse raziskovala, katere so tiste lastnosti psov, ki najbolj prepričajo ljudi, da jih posvojijo. ”S hitrostjo izbire iz zavetišč kot nadomestka za umetno selekcijo smo preizkusili, ali pedomorfne značilnosti dajejo psom selektivno prednost v trenutnem okolju. Ugotovili smo, da so ljudje prednostno izbirali pse, ki so imeli izraze obraza, ki povečujejo njihov neonatalni oziroma »mladičkasti« videz,” je zapisala v komentarju.

Iz primerjave obeh študij je sledil sklep, da smo ljudje v 33.000 letih, koliko se »družimo« s psi, s tem, da so nam bolj všeč kužki s tistim žalostnim pogledom, nehote vplivali na njihovo evolucijsko pot. Ker je »žalostnim« psom šlo bolje, je evolucija poskrbela, da tako tudi ostane…

Vir: T3tech