Sol je v zmernih količinah pomemben del naše prehrane. Je elektrolit in s tem ključnega pomena za vzdrževanje homeostaze v telesu, saj omogoča nemoteno ter enakomerno delovanje številnih telesnih funkcij. 

Sol pomaga pri ravnovesju tekočin in mineralov ter pomaga pri nadzoru gibanja mišic. Natrij je brez kalorij in s tem dober dodatek prehrani, saj jedem doda boljši, ugoden okus. 

Sol oziroma natrij je eden izmed glavnih dejavnikov tveganja za bolezni srca

Na drugi strani lahko preveč natrija povzroča negativne posledice. Eden izmed teh lahko poveča tveganje za bolezni srca. Vsi, ki imate tveganja za srčne bolezni ali diagnotificirano srčno bolezen, je pomembno, da pazite količino natrija, ki ga zaužijete. Zmanjšanje vnosa natrija lahko pomaga preprečiti preobremenitev s tekočino in s tem težave s srčnim popuščanjem. 

Prav tako so številni raziskovalci oblikovali študijo uživanja soli oziroma natrija in ugotovili, da so srčni bolniki, ki so zmanjšali vnos soli, bili manj hospitalizirani zaradi bolezni srca in ožilja. Klinika Cleveland je med drugim ugotovila, da zmanjšanje uživanja natrija v prehrani zmanjša količino dodatnih tekočin okoli srca, pljuč in nog. Odvečna tekočina v telesu namreč povzroča močnejše delo srca in s tem višanje krvnega tlaka.