Predstavljamo vam recept za velikonočno potico presenečenja, ki je malce drugačna, ampak oh-tako-dobra! In veste kaj je najboljše? Tudi če ste v kuhinji na ne tako zelo »masterchef« ravni, vam bo ta potica zagotovo uspela. Ste pripravljeni?

Zakaj se letos ne odločiti za klasiko?

Zakaj bi se letos lotili prav te potice? Predvsem zaradi novih okusov, ki navdušijo. Pozabite na tisti dobri stari orehov nadev! V tej potici se skrivata sočna kombinacija pistacij in kremaste bele čokolade. Sladko, rahlo slano …

Povrhu vsega je recept res prijazen do vseh kuharjev, tudi tistih, ki se s potico šele spoznavajo. S preprostimi navodili in nekaj triki bo vaša potica mehka, puhasta in popolna. Pa še nekaj – predstavljajte si nežno zeleno barvo pistacij, prepleteno z belino čokolade. Zdi se kot nalašč za pomladansko dekoracijo mize!

Kako se lotiti peke?

Zdaj pa poglejmo, kaj za našo potico sploh potrebujemo, pri čemer ne pozabimo, da vse kvalitetne sestavine, od gladke moke do svežih jajc in masla, pa seveda tudi slastne pistacije in belo čokolado, z lahkoto najdemo v Trgovinah Jager, v vaši najbližji poslovalnici, kjer lahko opravite tudi vse ostale velikonočne nakupe.

Pripravite sestavine ...

Za mehko testo boste potrebovali 500 g gladke moke, 30 g svežega kvasa (ali eno malo vrečkico suhega – 7 g), 100 g sladkorja, ščep soli, 2 dl toplega mleka, 2 jajci (sobne temperature, prosim!), 100 g stopljenega masla in naribano lupinico pol neškropljene limone.

Za nadev, ki preseneti, pa pripravite 200 g neslanih pistacij (olupljenih), 100 g bele čokolade (tiste, ki se lepo topi), 100 g sladke smetane, 50 g masla, 2 beljaka (tista, ki sta ostala od testa), 50 g sladkorja v prahu in par kapljic vaniljeve esence.

… in se poglobite v postopek!

Zdaj pa k pripravi – korak za korakom! Če uporabljate sveži kvas, ga v eni mali skodelici zdrobite, dodajte eno žličko sladkorja in par žlic toplega mleka. Premešajte in pustite na toplem, da se "zbudi" – kakšnih 10-15 minut, da naraste. Če imate suhega, ga kar zmešajte z moko v naslednjem koraku.

V eni veliki skledi zmešajte moko, preostali sladkor in ščep soli. Dodajte "prebujen" kvas (ali suhega), toplo mleko, jajca, stopljeno maslo in naribano limonino lupinico. Zdaj pa zamesite! Lahko z ročnim mešalnikom ali pa kar z rokami – kakšnih 10-15 minut, dokler testo ne postane gladko, prožno in se ne lepi več na posodo.

Oblikujte ga v lepo kepo, položite v rahlo namaščeno skledo, pokrijte s čisto kuhinjsko krpo in ga pustite na toplem, da "počiva" in naraste – približno uro do uro in pol, dokler se ne podvoji.

Medtem ko testo počiva, se lotimo nadeva. Pistacije na grobo nasekljajte, nekaj lepih celih pa prihranite za okras. Belo čokolado narežite na majhne koščke.

V mali kozici počasi segrejte sladko smetano in maslo, dokler se maslo ne stopi. Odstavite in vmešajte nasekljano belo čokolado.

Mešajte, dokler ne dobite gladke, kremaste zmesi. V drugi skledi stepite beljake s sladkorjem v prahu v čvrst sneg. Dodajte še par kapljic vaniljeve esence. Zdaj pa nežno združite stopljeno belo čokolado s smetano in sneg iz beljakov. Na koncu vmešajte še nasekljane pistacije.

Ko je testo vzhajalo, ga na rahlo pomokani površini razvaljajte v pravokotnik, približno pol centimetra debelo. Po testu enakomerno razmažite nadev s pistacijami in belo čokolado. Previdno zvijte testo po daljši strani.

Pekač za potico (tistega okroglega z luknjo na sredini), ki ga prav tako najdete v Trgovinah Jager, dobro namažite z maslom in posujte z moko ali drobtinami. Zvitek testa položite v pekač in dobro stisnite konce skupaj. Pokrijte s kuhinjsko krpo in pustite vzhajati še kakšnih 30 minut. Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija in pecite približno 45-60 minut, dokler potica ne postane zlato rjava in suha, ko jo potrkate po vrhu.

Če vrh prehitro rjavi, ga lahko pokrijete z alufolijo. Ko je pečena, jo pustite nekaj minut v pekaču, nato jo previdno zvrnite na rešetko in pustite, da se popolnoma ohladi – potrpljenje se splača!

Za piko na i lahko ohlajeno potico posujete s sladkorjem v prahu ali pa jo prelijete s stopljeno belo čokolado. Za tisto posebno noto pa jo okrasite s prihranjenimi celimi pistacijami.