Vsi že komaj čakamo na prvomajski ali poletni oddih. Da bi le-ta potekal brez težav, kot je potovalna slabost, je najbolje, da se že pred dopustom seznanimo z ukrepi za omilitev oziroma preprečevanje tovrstnih težav.

Potovalna slabost se kaže s telesnimi znaki, kot so slabost, bruhanje, vrtoglavica, bledica in glavobol. Do potovalne slabosti pride, ko med potovanjem naša čutila (oči, ravnotežni organ v notranjem ušesu in mehanoreceptorji v mišicah in sklepih) iz okolice prejemajo informacije, ki si glede položaja našega telesa v prostoru in gibanja telesa nasprotujejo. To pomeni, da se oči gibanju prilagodijo, ravnotežni organ pa ne. Posledica tega je napačen signal v možganih, ki spodbudi središče za slabost.

Na pojav simptomov vplivata tako trajanje kot intenziteta gibanja telesa ob potovanju, poudarjajo pri Lekarnah Maribor. Posamezniki smo za pojav potovalne slabosti zelo različno dovzetni, zanimivo pa je, da so raziskovalci ob spreminjanju intenzitete gibanja simptome potovalne slabosti spodbudili pri prav vseh preiskovancih z zdravim ravnotežnim organom. Razlik v dovzetnosti za potovalno slabost med spoloma med testiranji niso opazili. Potovalna slabost je veliko bolj pogosta med otroki kot med odraslimi. Zanimivo je, da otroci, mlajši od dveh let, za potovalno slabost niso občutljivi. Po tej starosti začne občutljivost za potovalno bolezen s starostjo naraščati in je najbolj izražena pri 12. letih, nakar začne ponovno upadati.

Potovalna slabost je veliko bolj pogosta med otroki kot med odraslimi.

Potovalno slabost lahko preprečimo oziroma omilimo na več načinov. V veliko pomoč nam bodo že majhni ukrepi. Tako pred odhodom na pot uživamo le lahke obroke hrane in med vožnjo ne beremo, gledamo televizije, telefona ali tablice, ampak v nepremično točko na obzorju. Pomagamo si lahko tudi s potovalnimi vzglavniki za okoli vratu, ki stabilizirajo glavo in tako zmanjšajo tresljaje. Na vlaku in avtobusu zmeraj sedimo v smeri vožnje, ob potovanju z ladjo pa izberemo kabino v središču ladje.

Ob pojavu prvih znakov, če je le mogoče, potovanje prekinemo, se sprehodimo in nadihamo svežega zraka. Zelo pomaga tudi, da ležemo in zapremo oči. Če pride do bruhanja, poskrbimo za nadomeščanje izgubljene tekočine in elektrolitov. Po raziskavah sodeč se telo postopoma privadi na dražljaje ob vožnji in slabost izgine.

Pomagamo si lahko tudi z zdravili

Med najbolj uporabljanimi je zdravilo z učinkovino difenhidramin, ki proti potovalni slabosti deluje preko dveh mehanizmov. Po eni strani pomaga našemu ravnotežnemu organu v notranjem ušesu ohranjati ravnotežje, po drugi strani pa z receptorji v hrbtenjači preprečuje bruhanje. Zdravilo je primerno za odrasle in otroke od 6. leta starosti, vzamemo pa ga 30 minut, preden gremo na pot. Kot neželen učinek zdravila se lahko pojavita zaspanost in omotica, zato to zdravilo ni primerno za voznike oziroma v primerih, ko nas ob koncu poti čaka še naporen dan.

V takšnih primerih in za tiste, ki so jim ljubši rastlinski izvlečki, lahko posežemo po pripravkih iz ingverja. Pekoče sestavine ingverja (gingeroli) namreč preprečujejo slabost, bruhanje in slinjenje. Izvleček ingverja je primeren tudi za nosečnice. Na voljo je v obliki tablet, ki so primerne za odrasle in otroke od dopolnjenega tretjega leta starosti. Prav tako so za otroke na voljo lizike z ingverjem in meto.

Če ne želite uporabljati tablet, lahko preizkusite tudi akupresurne trakove, ki slabost preprečujejo s stimulacijo akupresurne točke v zapestju.

Lekarne Maribor