Redno uživanje živil, ki vsebujejo te sestavine, še posebej pred poldnevom, je lahko škodljivo, saj zvišajo raven sladkorja v krvi, kar povzroči nenaden padec energije in povečano željo po uživanju nezdrave hrane kasneje čez dan.

Prehrambeni svetovalki Kimberley Wiemann in Varsha Khatri sta izpostavili štiri vrste zelo priljubljene, visoko predelane hrane, ki se ji je treba izogibati pred poldnevom.

Žita z visoko vsebnostjo sladkorja

Žita z visoko vsebnostjo sladkorja gredo skozi več korakov predelave, vključno z rafiniranjem zrna, dodajanjem velikih količin sladkorja ter dodajanjem umetnih arom in konzervansov. Te vrste žit zaradi intenzivne predelave pogosto nimajo vlaknin in bistvenih hranil. Če jih zaužijete pred poldnevom, žita z visoko vsebnostjo sladkorja povzročijo povišanje krvnega sladkorja.

Ta skok sproži poznejši inzulinski odziv na znižanje krvnega sladkorja, kar pogosto povzroči nenaden padec krvnega sladkorja, poroča Index. "Veliko žitaric, ki jih jemo za zajtrk, je polnih sladkorja in imajo malo ali nič koristne hranilne vrednosti. Če zgodaj zjutraj zaužijete žitarice, ki vsebujejo tako veliko sladkorja, vaš krvni sladkor poskoči in nato močno pade. Ko vam krvni sladkor pade ali se preveč dvigne, lahko vpliva na hormonsko raven, kar vpliva na željo po hrani," poudarja Wiemann. 

Krofi

Krofe naredimo z mešanjem rafinirane moke, sladkorja in maščobe v testo, ki ga nato ocvremo in pogosto prekrijemo s sladkornimi glazurami ali nadevi. To ustvarja živila, bogata z enostavnimi ogljikovimi hidrati in nezdravimi maščobami. Ko pojeste krof, visoka vsebnost sladkorja in rafiniranih ogljikovih hidratov hitro vstopi v krvni obtok, zaradi česar se raven sladkorja v krvi dvigne. Hitro znižanje ravni sladkorja signalizira možganom, da potrebujete več energije, kar sproži željo po bolj kalorični in mastni hrani.

Wiemann pojasnjuje, da so "ta živila postala zelo pogosta v jutranjih rutinah ljudi. Ker pa vsebujejo veliko sladkorja in nasičenih maščob, lahko povzročijo visoke ravni sladkorja v krvi in ​​prispevajo k razvoju inzulinske rezistence."

Okrogli bagel

Mnogi radi jedo bagel žemljice, saj jih lahko zaužijemo v različnih slanih in sladkih kombinacijah. Ko so pripravljeni, so na začetku postopka narejeni iz mešanice vode, kvasa, sladkorja in dodatkov, kot sta sol ali maščoba. Po oblikovanju jih pred peko na kratko pokuhamo v vreli vodi, da dobijo žvečljivo teksturo.

"Čeprav se pecivo lahko šteje za osnovno hrano za zajtrk, ki se običajno zaužije pred poldnevom, je odgovoren tudi za velik skok ravni sladkorja v krvi. Na splošno so narejeni iz rafiniranih žit z minimalno vsebnostjo vlaknin. To pomeni, da lahko povzročijo velik porast krvnega sladkorja v krvi," trdi prehrambena svetovalka.

Če že želite jesti tovrstno pecivo, bodite pozorni, katero vrsto in v kakšnih kombinacijah ga jeste. "Izbira polnozrnatega peciva, uživanje samo polovice kruha ali dodajanje zdravega vira beljakovin ali maščobe so vsi načini za zmanjšanje skokov krvnega sladkorja," dodaja Wiemann.

Hitro pripravljene zamrznjene jedi

Zamrznjeni vaflji, palačinke, klobase in podobno, vsebujejo dodane sladkorje, nezdrave maščobe in visoko vsebnost natrija. Rafinirani ogljikovi hidrati, kot so tisti, ki jih najdemo v teh zamrznjenih živilih, pogosto nimajo vlaknin, ki pomagajo upočasniti absorpcijo sladkorja v krvni obtok. Brez vlaknin se ogljikovi hidrati hitro prebavijo, kar povzroči hitre skoke krvnega sladkorja.

Khatri pojasnjuje, da so "zamrznjeni obroki priročni, a pogosto polni dodatkov, nezdravih olj in preveč soli. Poleg tega lahko, če to hrano jeste pred poldnevom, to vpliva na raven sladkorja v krvi, to neravnovesje pa povzroči občutek lakote".

Druga težava zamrznjenih obrokov je, da niso primerni za ljudi na dietah. "Zamrznjenim obrokom primanjkuje svežih sestavin, zaradi katerih so primerni za dietete, ki želijo ohraniti svojo težo ves dan," zaključuje Khatri.