Ali veste, katere pijače v vročini povzročijo več škode kot koristi?

Fotografija je simbolična

V poletnih mesecih je pravilna hidracija ključnega pomena za naše zdravje. Pri izbiri pijač pa je treba biti previden, saj lahko nekatere v vročini povzročijo več škode kot koristi. Tem pijačam se je treba izogibati:

Energijske pijače

Energijske pijače so pogosto bogate s kofeinom, sladkorjem in drugimi stimulanti. Kofein lahko v vročini poslabša že tako povečano srčno obremenitev, sladkor pa lahko povzroči dodatno žejo. Poleg tega lahko stimulanti prispevajo k težavam s spanjem in povečajo tveganje za srčne težave.

Druge pijače, ki vsebujejo kofein

Kofein deluje tudi kot diuretik in lahko pospeši izločanje tekočine skozi urin. To lahko prispeva k dehidraciji. Poleg tega lahko kofein poveča srčni utrip, kar ni idealno v vročini, ko se telo že trudi ohranjati normalno temperaturo. Da, to pomeni, da tudi kava ni priporočena in bi bilo dobro vsaj omejiti njen vnos.

Alkohol

Alkohol lahko dehidrira telo, saj ima diuretični učinek, kar pomeni, da pospešuje izločanje tekočine skozi urin. Prav tako lahko poveča tveganje za toplotni udar, saj lahko moti telesno sposobnost uravnavanja temperature.

Sladke gazirane pijače

Gazirane pijače z visoko vsebnostjo sladkorja lahko hitro izsušijo telo. Sladkor namreč pospeši izločanje tekočine skozi urin, kar vodi do dehidracije. Poleg tega sladke pijače ne zagotavljajo zadostne hidracije.

Pijače z visoko vsebnostjo soli

Pijače z visoko vsebnostjo soli lahko prav tako poslabšajo dehidracijo. Telesu je potrebno več tekočine, da uravnava koncentracijo soli, kar vodi do povečane izgube vode. To lahko povzroči poslabšanje težav s hidracijo in splošnim počutjem. Gre predvsem za kakšne športne oziroma elektrolitske pijače

Kaj sploh lahko pijete?

Namesto teh pijač raje izberite vodo, naravne sadne sokove in manj obdelane alternativne pijače, ki vam bodo pomagale ohranjati hidracijo in se bolje počutiti v vročem vremenu.