Zdravniki za ohranjanje zdravja možganov pogosto svetujejo uživanje jagodičevja, oreščkov in rib, bogatih z omega-3 maščobnimi kislinami. Prav tako priporočajo zmanjšanje vnosa sladkorja in nasičenih maščob, saj ti povečujejo tveganje za možgansko kap in demenco. A nevrologi opozarjajo, da obstajajo tudi manj znana živila, ki lahko resno ogrozijo živčni sistem, ta nevarnost pa pogosto ostane spregledana.

Nevarnost se skriva v redkih, nevarnih toksinih

Nevrologinja dr. Mary Ann Picone pojasnjuje, da nekatere bolezni, ki se prenašajo s hrano, ne prizadenejo le prebavnega sistema, temveč lahko neposredno napadejo tudi živce. Včasih imajo te okužbe hude in dolgotrajne posledice, simptomi pa se lahko razvijajo počasi, zato jih spregledajo celo zdravniki.

To so tri živila, na katera morate biti posebej pozorni:

1. Pokvarjena konzervirana hrana

Nepravilno konzervirana, predelana ali fermentirana hrana lahko vsebuje botulinski toksin, ki je močan nevrotoksin brez vonja in okusa in povzroča botulizem. Gre za redko, a izjemno nevarno bolezen, ki napada živce ter lahko povzroči paralizo mišic, težave z dihanjem in celo smrt.

Nevrolog dr. Baibing Chen svetuje: »Če je konzerva izbočena, razpokana ali močno vdrta, jo takoj zavrzite.« Posebej nevarna je lahko domača konzervirana hrana z nizko kislostjo, kot so zeleni fižol, beluši, koruza in meso. Ključno je, da dosledno upoštevate varne postopke domačega konzerviranja.

2. Ribe s koralnih grebenov

Velike tropske ribe, kot so barakuda, kirnja in glavač, lahko vsebujejo ciguatoksin. Ta nastaja v algah in se prek prehranjevalne verige prenaša do ljudi. Zastrupitev lahko povzroči mravljinčenje, odrevenelost, spremembe zaznavanja temperature (vroče se zdi hladno in obratno) ter nočne more.

Kuhanje toksina ne uniči. Strokovnjaki svetujejo omejitev uživanja velikih plenilskih rib ter izogibanje njihovim organom, kot so jetra in ikre.

3. Premalo kuhana svinjina

Surova ali premalo kuhana svinjine lahko vsebuje jajčeca svinjske trakulje, ki povzročijo nevrocisticerkozo, kar je parazitska okužba, pri kateri ličinke vstopijo v možgane in tvorijo ciste. Ta bolezen lahko povzroča epilepsijo.

Za zaščito je nujno temeljito kuhanje svinjine, skrbno umivanje rok, čiščenje sadja in zelenjave ter uporaba varne vode, zlasti v območjih z večjim tveganjem. In seveda 'dodobra' skuhana svinjina.