Začel se je drugi vročinski val, ki bo trajal vsaj nekaj dni. Zbrali smo nekaj nasvetov nutricionistov, katera živila je najbolje uživati v vročini. Kot pravijo, je dobro imeti na zalogi lubenice, sveže kumare in paradnižnik.
Sveže kumare so ‘kralji hidracije’
“Tako lubenica kot paradižnik vsebujeta več kot 95 odstotkov vode, vsebujeta tudi likopen, ki je v tem poletnem času dober za kožo. In kumare lahko uporabite na kakršen koli način – na koži, na obrazu, v smutiju, v solati, načinov je nešteto. Kumare so, kot bi rekli, kralji hidracije,” je povedala nutricionistka Diana Gluhak Spajić.
Likopen je karotenoidni pigment, ki se nahaja v različnih rdečih in oranžnih rastlinah, najbolj znan pa je po svoji prisotnosti v paradižnikih. Prinaša številne koristi za zdravje in ima lahko pozitiven vpliv med vročinskim valom iz več razlogov. Uživanje živil, bogatih z likopenom, kot je paradižnik, pomaga podpreti zdravje med toplotnimi obremenitvami.
Po drugi strani pa se je treba izogibati težki hrani. “Ne jejte nobene vrste mastne, slane, težke hrane, ki je ocvrta, ker se ta hrana zelo razgradi in je načeloma precej škodljiva za telo, sploh če pogledamo poletni čas,” še je razkrila nutricionistka Gluhak Spajić.