Predelana živila so pogosto polna aditivov, sladkorja in soli, hkrati pa vsebujejo malo hranilnih snovi. Uživanje večjih količin teh živil, ki običajno vsebujejo visoke ravni natrija in nasičenih maščob, je povezano s kroničnimi boleznimi, kot so bolezni srca in ožilja, debelost ter rak debelega črevesa in danke.

Profesor dietetike in prehrane, dr. Jinan Banna, za CNBC Make It pojasnjuje: "Predelana hrana vsebuje sestavine, ki jih običajno ne bi našli v kuhinji, pogosto veliko sladkorja in soli." Ta vrsta prehrane pogosto vključuje dodatke ter ima malo vitaminov, mineralov in vlaknin.

Med predelana živila, ki jih nutricionisti, kot je dr. Banna, in drugi strokovnjaki na tem področju, izločijo iz svojih jedilnikov, spadajo naslednja:

Instant juhe

Instant juhe, ki pogosto vsebujejo rezance in mešanice začimb, so polne nasičenih maščob in natrija, hkrati pa imajo zelo malo vlaknin. Dr. Banna svetuje, da se namesto njih odločimo za domačo pripravo juh, obogatenih z zelenjavo in stročnicami, ki imajo veliko vlaknin in hranil.

Gazirane pijače

Gazirane pijače so znane po tem, da nimajo nobene hranilne vrednosti, saj vsebujejo predvsem kalorije v obliki sladkorja. Dr. Banna opozarja: "So prazne kalorije, ki nam ne zagotavljajo hranilnih snovi, ki jih potrebujemo." Poleg tega se zelo hitro prebavijo, kar lahko povzroči nihanje krvnega sladkorja in poveča željo po hrani. Namesto gaziranih pijač je priporočljivo piti čaj, navadno ali gazirano vodo ter občasno ledeni hibiskusov čaj.

Sladkani žitni kosmiči

Tovrstni žitni kosmiči so pogosto polni sladkorja, kar povzroči hitro zvišanje krvnega sladkorja in občutek lakote kmalu po obroku. Posledično čez dan posegamo po bolj sladkih prigrizkih. Namesto sladkih kosmičev je priporočljivo izbrati uravnotežen zajtrk, bogat z maščobami, beljakovinami in ogljikovimi hidrati, kot so na primer umešana jajca s paradižnikom, avokadom in špinačo, chia puding z borovnicami in orehi ali smoothie z listnato zelenjavo.