Jabolko na dan odžene zdravnika stran – ta pregovor zagotovo ni nastal brez razloga. Ta sočni sadež je poln vitaminov, mineralov in vlaknin, ki imajo številne pozitivne učinke na naše zdravje. Poglejmo si štiri glavne razloge, zakaj bi morali jabolka vključiti v svojo vsakodnevno prehrano:

Boljša prebava

Dietetičarka Mia Syn pravi, da vsakodnevno uživanje jabolk še posebej koristi črevesju. Syn poudarja, da so jabolka "dober vir vlaknin, ki so pomembne za zdravje prebave. Vlaknine pomagajo hrani, da se lažje premika skozi prebavni sistem." To pa je pomembno za dobro splošno zdravje, saj zdravje črevesja vpliva na številne druge telesne funkcije.

Prispevajo k zdravemu hujšanju

Jabolka so nizkokalorična hrana, ki daje občutek sitosti. Vlaknine, ki jih vsebujejo, upočasnjujejo praznjenje želodca in tako dalj časa ohranjajo občutek sitosti. Zaradi tega so jabolka odlična izbira za vse, ki želijo shujšati ali ohraniti zdravo telesno težo.

Kot poroča Parade, je znanstvena študija pokazala, da so ženske s prekomerno telesno težo, ki so pojedle tri jabolka (ali hruške) na dan, v 12 tednih izgubile več teže kot ženske s prekomerno telesno težo, ki so imele za prigrizek ovsene piškote.

Močna obramba imunskega sistema

Vitamin C, ki ga najdemo v jabolkih, je ključen za zdrav imunski sistem. Telesu pomaga pri boju proti okužbam in krepi naravno obrambo pred boleznimi. Poleg tega jabolka vsebujejo tudi druge antioksidante, ki dodatno podpirajo imunski sistem.

Zmanjšujejo tveganje za srčno kap

Vlaknine v jabolkih prav tako pomagajo zniževati raven slabega ali LDL holesterola v krvi, kar je pomemben dejavnik pri preprečevanju bolezni srca. LDL holesterol lahko poveča tveganje za bolezni srca in možgansko kap.Redno uživanje jabolk lahko tako zmanjša tveganje za srčni infarkt in možgansko kap.

Svetovni dan jabolk

Danes obeležujemo svetovni dan jabolk. Njegov namen je spomniti na bogato paleto sort jabolk ter poudariti številne koristi, ki jih jabolka prinašajo za zdravje ljudi. V Sloveniji se je lani s pridelavo jabolk v intenzivnih sadovnjakih ukvarjalo 1416 kmetijskih gospodarstev, povprečni pridelek je obsegal 15,3 tone na hektar.

Ob svetovnem dnevu je statistični urad sporočil še, da so ta kmetijska gospodarstva na skoraj 2000 hektarjih gojila nekaj več kot šest milijonov jablan. Pridelek med leti niha, saj je pridelava sadja zelo odvisna od vremena. Od leta 2010 so kmetijska gospodarstva največ jabolk pridelala leta 2018, in sicer 37,2 tone na hektar, najmanj pa leta 2017, to je 5,8 tone na hektar.