Pomivanje pečice je eno tistih gospodinjskih opravil, ki jih pogosto odlašamo, dokler zapečene maščobe in ostanki hrane ne postanejo trdovratni sovražniki. Tukaj je nekaj preprostih in učinkovitih trikov, ki bodo vašo pečico očistili brez pretiranega drgnjenja.

Čarobni duo: soda bikarbona in kis

Soda bikarbona je pravi zvezdnik pri čiščenju pečice. Naredite pasto iz sode bikarbone in vode ter jo nanesite na notranje stene pečice. Pustite delovati nekaj ur ali čez noč, nato pa obrišite z mokro krpo. Za piko na i popršite s kisom, ki bo odstranil preostalo umazanijo in nevtraliziral neprijetne vonjave.

Parna kopel za trdovratne madeže

Če se vam mudi, a je pečica močno umazana, jo lahko očistite s parno metodo. V ognjevarno posodo nalijte vodo in nekaj žlic kisa ter jo postavite v pečico, segreto na 150 °C. Pustite, da para deluje 30 minut, nato pa notranjost preprosto obrišite s krpo. Para bo omehčala zasušeno umazanijo, čiščenje pa bo veliko lažje.

Limona – naravni razmaščevalec

Limona ni le odlična za zdravje, temveč tudi za čiščenje. V skodelico vode iztisnite sok ene limone in postavite v pečico, ogreto na 120 °C. Po 20 minutah se bodo maščobe zmehčale, pečica pa bo prijetno dišala. Ostanke le še obrišite s krpo.

Čiščenje rešetk – kopel v kadi

Rešetke pogosto zanemarimo, čeprav so polne zažganih ostankov. Najlažje jih očistite tako, da jih za nekaj ur namočite v vročo vodo z dodatkom detergenta ali kisa. Po namakanju jih enostavno podrgnite z gobico in bodo kot nove.