Od bogatih zgodovinskih sort, ki so bile gojene že tisočletja, do modernih čudežev narave, ki navdušujejo s svojo velikostjo in okusom, grozdje ponuja spektakel v vseh mogočih oblikah in barvah. Ta članek vas bo popeljal skozi svet neverjetnih vrst grozdja, kjer boste odkrili izjemne sorte, ki presegajo meje običajnega, in spoznali, kako te edinstvene vrste bogatijo kulinarični svet.

1. Vrsta Moon Drop

Moon Drop grozdje je posebna vrsta namiznega grozdja, znana po svojem edinstvenem videzu in okusu. Grozdje ima značilno podolgovato, ovalno obliko, ki spominja na kapljico, od tod tudi ime. Barva grozdja je običajno temno vijolična ali črna, z gladko in sijočo kožo. Moon Drop grozdje je znano po svojem sladkem, hrustljavem okusu, ki ponuja svežino in sočnost.

[[image_1_article_69514]]

Moon Drop grozdje je bilo razvito s strani podjetja International Fruit Genetics (IFG) v Kaliforniji. Gre za rezultat selektivnega križanja in del širšega prizadevanja za ustvarjanje novih sort grozdja z edinstvenimi lastnostmi. To grozdje se goji predvsem v Kaliforniji in je na voljo sezonsko, običajno od poznega poletja do zgodnje jeseni. Moon Drop grozdje je postalo priljubljeno zaradi svojega edinstvenega videza in okusa ter se pogosto znajde na policah specializiranih trgovin in na kmetijskih trgih.

2. Vrsta Koshu

Koshu grozdje je edinstvena in pomembna sorta grozdja, ki izvira iz Japonske, predvsem iz regije Koshu v prefekturi Yamanashi. Gojijo ga že več kot tisoč let, kar ga dela pomemben del japonske vinske zgodovine. Gre za belo grozdje, znano po svoji nežni koži in svetlo rumeni do zelenkasti barvi. Koshu grozdje se večinoma uporablja za pridelavo belega vina, vendar ga lahko uživamo tudi svežega.

[[image_2_article_69514]]

Vino iz Koshu grozdja je pogosto opisano kot lahkotno in sveže, z občutljivim okusom, ki običajno vključuje note citrusov, zelenih jabolk in hrušk, ter rahlo mineralnost. Hranilna vrednost Koshu grozdja je podobna drugim vrstam grozdja, saj vsebuje vitamine, antioksidante in prehranske vlaknine. Vino iz Koshu grozdja se dobro poda k različnim jedem, še posebej k morskih jedem in japonski kuhinji. Kljub temu da je Koshu grozdje tradicionalna japonska sorta, pridobiva vse večjo prepoznavnost tudi na mednarodni ravni.

3. Vrsta Muscadine

Muscadine grozdje je značilna in trpežna sorta grozdja, ki se večinoma goji v jugovzhodnih Združenih državah Amerike. Izvira iz te regije in je dobro prilagojena toplemu, vlažnemu podnebju. Grozdje je običajno okroglo ali ovalno in se lahko spreminja v barvi od bronaste do vijolične ali črne. Ima debelo, trdo kožo in je večje od mnogih drugih sort grozdja. Koža je pogosto pokrita z naravno zaščitno plastjo, imenovano "bloom".

[[image_3_article_69514]]

Muscadine grozdje je znano po svojem edinstvenem, izrazitem okusu, ki je lahko sladek, kisel ali kombinacija obojega, ter po značilnem vonju. Zaradi svoje robustne arome in teksture se pogosto uporablja za izdelavo vin, džemov in sokov. Grozdje je bogato z antioksidanti, vitamini (kot je vitamin C) in prehranskimi vlakninami. To grozdje je pomembno za kmetijstvo in kulinariko jugovzhodnih ZDA ter ima pomembno kulturno vrednost.

4. Vrsta Monukka

Monukka grozdje je manj znana, vendar pomembna vrsta grozdja, prepoznavna po svojih edinstvenih lastnostih in zgodovinskem pomenu. Izvira iz Bližnjega vzhoda in je povezana z antičnim vinogradništvom. Gojijo jo v različnih regijah, vključno z Mediteranom in ZDA, zlasti v Kaliforniji. Monukka grozdje je temno vijolične do črne barve, okroglo ali ovalno in ima gladko, sijočo kožo. Je majhno do srednje veliko in se odlikuje po trdni teksturi.

[[image_5_article_69514]]

Grozdje Monukka je sladko in sočno, z bogatim, kompleksnim okusom, ki vključuje note slive in češnje. Zaradi svoje sladkosti in prijetnega ravnotežja med sladkostjo in kislostjo je priljubljeno za sveže uživanje. Pogosto se uporablja v sadnih solatah, sladicah ali kot prigrizek. Prav tako se lahko uporablja za izdelavo rozin zaradi svoje naravne sladkosti in visoke vsebnosti sladkorja. Monukka grozdje ima tudi pomembno zgodovinsko vrednost, saj se goji že tisočletja in je pogosto omenjan v zgodovinskih besedilih in kmetijskih zapisih.

5. Vrsta Kyoho

Kyoho grozdje je znana in cenjena sorta namiznega grozdja, ki se odlikuje po svoji impresivni velikosti, okusu in teksturi. Razvito je bilo na Japonskem in je križanec med ameriško sorto Concord ter japonsko sorto Pione, prvič so ga začeli gojiti v 1930-ih letih. Grozdje Kyoho je znano po svoji velikosti, saj posamezni jagodički lahko dosežejo premer okoli 2,5 cm ali več. Barva grozdja je običajno temno vijolična do črna, z voščeno prevleko, ki jim daje sijoč videz.

[[image_4_article_69514]]

Grozdje Kyoho se ponaša z bogatim, sladkim okusom, ki ga spremlja rahla kislost, in je pogosto opisano kot zelo sadno, vendar z bolj izpopolnjeno sladkostjo. Imajo čvrsto, a sočno teksturo; koža je relativno debela, vendar ne trda, in meso je nežno in sočno. Kyoho grozdje se običajno uživa sveže, poleg tega se lahko uporablja tudi za izdelavo sokov, vin in želejev. Na japonskem je Kyoho grozdje pogosto darilo zaradi svoje visoke kakovosti in privlačnega videza, njihova priljubljenost pa se širi tudi v druge regije z ustreznimi klimatskimi pogoji.