O staranju in vsem kar pride zraven začnemo navadno intenzivneje razmišljati šele, ko se postarajo naši starši in se družinske vloge nenadoma zamenjajo.

Postanemo skrbniki naših skrbnikov, kar lahko posameznikom, še posebej redno zaposlenim in z lastnimi družinami, prinaša dodatno obremenitev.

Skrb za ostarelega družinskega člana lahko močno poseže v življenje skrbnika, ki mora na novo organizirati svoje obveznosti ter se prav tako čemu odpovedati. Navadno se oskrbovalec najprej začne odpovedovati prostočasnim aktivnostim,  nakar lahko ostaja manj časa tudi za partnerja in otroke. Pomanjkanje časa in težave z usklajevanjem vseh obveznosti lahko vodijo v izčrpanost, ki pa lahko sčasoma preraste v kronično utrujenost in kronični stres.

V okviru projekta »Celovita psihosocialna podpora podjetjem za aktivno staranje delovne sile (NAPREJ) – Zdravo in aktivno v prihodnost!« je več kot 11.000 zaposlenim iz sedmih sodelujočih pilotskih podjetij in njihovim ožjim družinskim članom na voljo strokovna pomoč v primeru duševne stiske, ki lahko nastane tudi zaradi izzivov pri usklajevanju dela in družine.

Svetovalce je možno kontaktirati elektronsko, telefonsko ali se dogovoriti za osebno srečanje. Preko spletnega portala pa so zaposlenim na voljo tudi raznovrstne vsebine s področja ohranjanja krepitve duševnega zdravja v obliki člankov, novic, spletnih seminarjev, vprašalnikov ter kvizov, ki prispevajo k večanju informiranosti in osveščenosti na področju duševnega zdravja.

Projektne aktivnosti in druge zanimive vsebine lahko spremljate na spletni strani www.naprej.eu.