1. oktober je za mednarodni dan starejših razglasila Generalna skupščina Združenih narodov leta 1990, z namenom, da bi se vsako leto na ta dan s posebno pozornostjo pogovorili o različnih vprašanjih, povezanih s starejšimi ljudmi.

Kdaj sploh smo »starejši«? Starostna meja, pri kateri naj bi se na splošno začela starost, ni določena, čeprav v Sloveniji običajno označujemo z besedo »starejši« osebe, stare 65 ali več let. Zelo pomembno je kako se sami počutimo in v kakšni življenjski kondiciji smo in da je to pravzaprav najbolj verodostojno za subjektivno oceno, da smo že, ali pa da nismo »starejši«. Velja pa tudi, da so spremembe tiste, ki objektivno določijo pripadnost v skupino »starejši«. In ena od pomembnejših sprememb je zagotovo upokojitev. Za slovenski trg dela je značilno, da je stopnja delovne aktivnosti v starosti med 55 in 64 let ena najnižjih v EU, predvsem zaradi zgodnjega upokojevanja, se pa v zadnjih letih zvišuje.

Biti »starejši« ne bi smelo biti problem. Konec koncev velika večina dela celo življenje, vzgaja otroke, se trudi materialno zagotoviti kakovostno življenje sebi, svojim otrokom, staršem, sorodnikom. Toda – bodimo realni – čeprav se življenjska doba daljša in zaradi nizke rodnosti hkrati tudi viša delež starejših v celotnem prebivalstvu, so starejši pogosto odrinjeni na rob družbe. Tudi zaradi »kulta mladosti«, ki že leta določa nenapisano pravilo, da so lepi in aktivni predvsem mladi, starejši pa so obnemogli in so bolj ali manj breme družbi, neredko tudi družini. Pogled v preteklost sicer pokaže, da ni bilo vedno tako, da so bili starejši člani in članice družbe zaradi izkušenj in modrosti privilegirani, saj so bili pogosto najmočnejši in tudi najbolj spoštovani v okolju, kjer so živeli. V sodobnem času pa so neredko žrtve starizma in stereotipov.

Dejstvo je, da čas hitro teče in mi, starejši, imamo občutek, da z leti teče še hitreje! Ko smo bili mladi, je vse teklo tako počasi, bili smo nestrpni in smo komaj čakali, da bomo odrasli. Sedaj vse teče hitro in občutek imamo, da nam bo prehitro minilo. Zato je pomembno, da smo aktivni, zdravi, delovni in da nikoli niti ne pomislimo, da smo, zato ker smo starejši, breme. Naredimo si življenje lepo in mirno in odločno povejmo okolici, da tudi od njih pričakujemo, da bodo do nas spoštljivi in ustrežljivi. Tudi zato, ker starost čaka vse.

Projekt »Razvoj celovitega poslovnega modela za delodajalce za aktivno in zdravo staranje zaposlenih (Polet)« sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada ter Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Republike Slovenije.