Okrogel krožnik - steklokeramika

Posoda s tem simbolom je primerna za steklokeramično ali halogensko kuhalno ploščo. Obe imata električne grelne spirale, pri halogenski pa so dodatno vgrajene še spirale iz steklenih cevk s halogenskim plinom. To omogoča hitro segrevanje, saj se vse spirale vklopijo hkrati. Nato se halogeni izklopijo, ploščo pa segreva le še elektrika. Za te plošče se izdeluje posoda z debelejšimi stenami in večslojnim dnom, kar omogoča optimalno porazdelitev toplote in preprečuje prijemanje hrane. Pazite le na preostalo toploto na kuhalni plošči in v njeni bližini, da se ne opečete.

Ne veste, kateri lonec izbrati? Svoje potrebe lahko enostavno prilagodite s filtrom v primerjalniku in najdete model, ki ustreza vašim željam. Nam je na primer zelo všeč ta univerzalni litoželezni lonec, v katerem lahko cvrete, dušite, pečete in ga seveda uporabite tudi v pečici.

Spirala - indukcija

Posoda za indukcijske kuhalne plošče ima feromagnetno dno. Preprosto povedano – če nanjo prislonite magnet, se bo prijel. Ta tehnologija deluje tako, da spirale (od tod simbol) pod stekleno površino plošče ustvarjajo izmenično elektromagnetno polje, ki segreva lonec ali ponev. Za razliko od steklokeramičnih plošč se površina okoli posode ne segreva, kar zmanjšuje tveganje za nenamerne opekline. Indukcija je v zadnjih letih zelo priljubljena, saj je hitra in omogoča natančno regulacijo temperature. Na primer, če moč kuhalne plošče zmanjšate za eno stopnjo, se učinek pokaže takoj, medtem ko pri steklokeramičnih ploščah pride do zamika zaradi segrete kuhalne površine. Indukcijsko posodo prepoznate tudi tako, da deluje na indukcijski plošči – če le ta ni primerna za indukcijo, se plošča preprosto ne vklopi.


Nasvet: Poskusite lonce postavljati na kuhalne plošče enakega premera, saj tako dosežete optimalno delovanje. Sodobnejše kuhalne plošče lahko same prepoznajo velikost lonca in se prilagodijo njegovemu premeru.

Štedilnik in gorilnik s plameni – električni oz. plinski štedilnik

Za klasične štedilnike v resnici ne potrebujete posebne posode – deluje z vsemi vrstami. Kljub temu pa je priporočljivo uporabljati posodo zasnovano za te vrste ogrevanja. Eden izmed dejavnikov je na primer ta, da se lahko pri nekaterih loncih segrejejo tudi ročaji – pri plastičnih lahko to povzroči poškodbo, pri kovinskih pa tveganje za opekline. Pomembno je tudi, da uporabljate lonce in ponve ustreznega premera. Pri plinskih štedilnikih plamen nikoli ne sme segati čez dno posode – v takem primeru raje uporabite manjši gorilnik ali večji lonec.

V zadnjem času so zelo priljubljeni lonci in ponve iz nerjavečega jekla, ki so primerni tako za plinske kot električne štedilnike. Edina pomanjkljivost je lahko segrevanje ročajev, sicer pa ima posoda iz nerjavečega jekla odlične lastnosti: je trpežna, enostavna za čiščenje, higienska in odlično zadržuje toploto. Poleg tega je tudi estetsko zelo privlačna.

Kaj pa ekonom lonec oz. lonec na pritisk?

Morda mislite, da ima ekonom lonec drugačne zahteve kot običajni lonci, vendar to ne drži. Sodobni lonci na pritisk so večinoma izdelani iz nerjavečega jekla in so primerni za vse vrste kuhalnih plošč. Kljub temu priporočamo, da pred uporabo preverite simbole na dnu lonca in se prepričate o združljivosti s svojo kuhalno ploščo.