Čebula je ena najpomembnejših sestavin v skoraj vsaki kuhinji, saj jedem doda globino, aromo in bogatost. Toda sekljanje čebule se pogosto konča s solzami in pekočimi očmi, razlog pa je preprost: ko jo režemo, se sproščajo hlapne spojine, ki ob stiku z očmi tvorijo žveplovo kislino. Rezultat pa je vsem znan pekoč občutek in neustavljiv poplav solz. A na srečo obstaja nekaj preizkušenih trikov, ki vam lahko pomagajo nadzorovati solze.
Čebulo pred sekljanjem ohladite
Kulinarični strokovnjak Ian Sutton svetuje, da olupite celo čebulo, jo nato daste v nepredušno zaprto posodo in ohladite v hladilniku. Šele nato jo prerežite na pol in sesekljajte. Mraz upočasni sproščanje žveplovih spojin, kar pomeni manj solz.
Uporabite oster nož
Če nož ni dovolj oster, lahko zdrobi čebulo in poškoduje celične stene, pri čemer sprosti več spojin, ki povzročajo solze. Oster nož reže čisto in zmanjša količino dražilnih snovi v zraku.
Ne dotikajte se korenine
Korenina čebule vsebuje najvišjo koncentracijo žveplovih spojin. Če jo pustite nedotaknjeno do konca sekljanja, si ne boste le prihranili dodatnih solz, ampak bo čebula ostala bolj kompaktna in jo boste lažje rezali.
Trik z olivnim oljem
Nož pred sekljanjem premažite z olivnim oljem, saj ravno tako mnogim uspe sesekljati čebulo brez ene same solze.
Namakanje v vodi
Olupljeno, a še ne narezano čebulo lahko na kratko namočite v vodi. Voda izvleče nekaj spojin, tako da jih bo manj, da bi dražile oči.
Žvečenje kruha
Še en kuhinjski trik vključuje kos kruha - dajte ga v usta in pustite, da kos štrli ven. Domnevno kruh vpije nekaj dražečih plinov, preden dosežejo vaše oči.