Banane so med najbolj priljubljenimi sadeži, znane po svoji hranilni vrednosti, saj vsebujejo kalij in številne druge koristne snovi. Mnogi jih ne jedo več, ko malce porjavijo, čeprav so še užitne. Rumene ali delno rjave - predstavljamo dva trika, kako preprečiti njihovo prehitro zorenje in podaljšati svežino.

Zavijanje pecljev v plastično folijo

Banane se običajno na telesni temperaturi ohranijo od tri do sedem dni, odvisno od njihove zrelosti ob nakupu in nekaterih drugih dejavnikov. Če jih hranite v hladilniku ali drugje na hladnem, jih boste lahko obdržali dlje. Pomembno pa je, da jih ne izpostavljate neposredni sončni svetlobi, saj to pospeši njihovo zorenje. Obstaja pa še en zanimiv trik, s katerim boste podaljšali njihovo svežino, poroča Klix.

Enostavna metoda je zavijanje pecljev v plastično folijo. Ko stebla banan zavijete v plastično vrečko, folijo ali podoben material, boste preprečili, da bi etilen vplival na zorenje. Ta plin se sprošča ravno iz olesenelih stebel in če to preprečimo, vse skupaj upočasnimo in banane bodo dlje časa ostale rumene.  Pomembno je, da ne ločite šopka banan, temveč ovijete celotno steblo skupaj.

Banane obesite

Poleg zavijanja pecljev v plastično folijo, obstaja še ena učinkovita metoda - obešanje banan. S tem preprečimo fizične poškodbe plodov, ki lahko pospešijo zorenje in gnitje. Če banane obesite, bo zorenje enakomernejše, plodovi pa bodo ostali v boljši kondiciji. Šop banan na pultu ali v posodi bo dozorel veliko prej, banane pa bodo začele rjaveti že po nekaj dneh.

Ko banane zavijete v folijo in jih hkrati še obesite, boste lahko v svežih in okusnih plodovih uživali najdlje. Tudi če se 'od zunaj' pojavi nekaj rjavih madežev, bodo znotraj banane še vedno bledo rumene vsaj še dva tedna. Ta preprost trik vam bo pomagal, da boste uživali v bananah dlje, brez da bi se prehitro pokvarile.