Poleg tega, da ga povezujejo lepi spomini, je kostanj 'dar narave', ki je zelo zdrav in hranljiv. Čeprav je orešček, vsebuje malo maščobe in je večinoma iz ogljikovih hidratov, kar pa seveda ne pomeni, da gre za kaj manj zdravo živilo kot na primer orehi ali lešniki.

Vir vlaknin

Samo 10 pečenih kostanjev vam bo zagotovilo 17 % dnevnega odmerka vlaknin, ki so potrebne za zdravo prebavo. Vlaknine, ki jih najdemo v rastlinski hrani, kot so oreščki, vplivajo na zniževanje ravni LDL (oz. "slabega") holesterola in prispevajo k vzdrževanju normalne telesne teže.

Stabilen vir energije

Ker vsebuje kompleksne ogljikove hidrate, jih naše telo počasi prebavlja, kar mu zagotavlja stalen vir energije. Hrana, bogata z vlakninami in kompleksnimi ogljikovimi hidrati, ne zmoti ravni krvnega sladkorja oziroma zmanjša morebitne inzulinske skoke.

Krepi imunski sistem, ožilje in kosti

Kostanj poleg kompleksnih ogljikovih hidratov vsebuje vitamin C, ki prispeva h krepitvi imunskega sistema, pa tudi ožilja, tvorbe hrustanca, mišic... Varuje celice pred oksidativnim stresom ter pomaga pri absorpciji in shranjevanju železa. Kostanj vsebuje tudi baker, ki ima pomembno vlogo pri ohranjanju ožilja, živcev, imunskega sistema in kosti. Deset pečenih kostanjev zagotavlja 21 % priporočene dnevne potrebe po tem mineralu.