Kako čudovito bo letos spet uživati velikonočne dobrote v krogu svoje družine in če ste že pozabili, kaj vse sodi v velikonočni jerbas in kaj vse se tradicionalno znajde na obilni velikonočni mizi, vam bo pri nakupu najboljših in vselej poceni dobro pomagal kar velikonočni zajček. Takšen, prav poseben, ki nakupuje celo v Jagru. Pokukajmo v njegovo košarico in poglejmo, kaj si je privoščil.
Pri pripravi letošnje velikonočne mize zaupajte Jagru, ki bo poskrbel za okusne, kvalitetne in vedno poceni dobrote. Najdete jih v svežem katalogu in v vašem najbližjem Jagru!
Najprej iz košarice pokuka praznični mlečni kruh, ki tudi po tradiciji na slovenski velikonočni mizi zavzema sredo mize. Sveže pečenega ali pakiranega najdete tudi v Jagru! Imate radi tistega z rozinami? Zanj boste odšteli 3,59 evra, če pa rozin ne marate, boste še vseeno prišli na svoj račun ter mlečni kruh brez rozin dobili za 2,99 evra.
Kaj vse pa se na velikonočni mizi (in v Jagrovi košarici) najde pri vas? Zaupajte nam!
Če je kruh osnova vsake velikonočne mize, pa smo pri ostalih jedeh bolj kreativni, naše navade pa so v veliki meri odvisne tudi od regije, iz katere prihajamo. Pri nas v paru z mlečnim kruhom obvezno prihaja še prekajeno pleče Z’Dežele, ki vam ga velikonočni zajček še prav posebej priporoča – pakiranega ga za kilogram dobite po ceni 4,49 evra.
Velikonočni zajček se oblizuje tudi ob klasično prekajeni velikonočni klobasi Pohorskih mesnin, ki jih postrežene dobite za 6,49 evra na kilogram, ob domači prekajeni šunki Ave za 4,99 evra, teknejo pa mu tudi prekajeno pleče, vrat ali šunka za 11,99 evra na kilogram ali pa prekajeno kuhano pleče F. Krainer za 8,49 evra na kilogram. Katere mesnine so na vaši velikonočni mizi obvezne?
Hren – kako ga jeste pri vas?
Da krepko velikonočno hrano nekoliko uravnotežimo, poskrbi hren, ki tradicionalno predstavlja žeblje, s katerimi je Jezus Kristus pribit na križ. Kako ga pripravljate pri vas? Ali jeste kar naribanega? Mu dodate smetanovo omako? Ga postrežete z jabolki? Izjemno okusen in ne preveč »hud« prekmurski hren Kmetije Majcan v Jagru ugodno dobite za 1,89 evra – na mizi je res nepogrešljiv in zdrav! Če želite ustvariti hren povsem po svojih željah in okusih, pa lahko na oddelku zelenjave poiščete tudi hrenovo korenino za 3,99 evra na kilogram.
Kaj še ne sme manjkati v velikonočni košari in na praznični mizi? Pirhi, seveda, toda ker je najbolje, če so povsem sveži, z nakupom kakovostnih jajc počakajte do naslednjega tedna. S čim jih boste letos obarvali?
Naj ne manjka sladkih dobrot …
Še ena je velikonočna klasika, slovenski ponos in sladica, ki povezuje generacije – potica. Velikonočni zajček jo bo letos pekel sam, zanjo pa si je v Jagru izbral posebno namensko moko za vlečeno in kvašeno testo za 0,79 evra, orehe v lupini za 4,89 evra na kilogram, orehova jedrca za 8,99 evra na kilogram, Jagrove rozine za 0,99 evra na pakiranje ter vse ostale pomembne kuharske dobrote, ki jih potrebuje za peko. Mu bo uspelo? Če ne, pa še vedno ve, da ga v Jagru čaka »rezervni načrt« – Ptujska premium potica za 6,99 evra, ki je prav enako okusna kot tista tradicionalna domača potica naših babic.
Velikonočni zajček pa seveda ne bi bil zajček, če ne bi v svoji košarici skrival tudi sladkih dobrot – morda bo katero skril tudi za vas. Njegova izbira so čokoladni zajčki za 1,49 evra, velikonočna vrečka za 1,19 evra, velikonočna figura Kit Kat ali Smarties za 1,79 evra, jajčka Kinder Surprise za 0,84 evra, Lindor kroglice za 3,49 evra in še mnoge druge velikonočne čokoladne dobrote. Mmmm …
Ali veste, kako so veliko noč slavnostno praznovali nekoč?
Velikonočno obedovanje je bilo še posebej svečano, saj so gospodinje mizo pogrnile z belim prtom in, če je bilo mogoče, za vsakega nastavile bel krožnik – običajno je bilo namreč v navadi, da se obeduje iz ene sklede. Nato oče odgrne košaro z »žegnanimi« jedili in jih razdeli med družinske člane. Vsak dobi košček kruha, mesa in hrena, ponekod tudi jajca. »Vse jedo z roko in nič ne sme pasti na tla,« običaje opisuje slovenski etnolog, Niko Kuret: »Lupine, kosti, drobtine in odpadke spravijo na poseben kraj v košari. Gospodinja jih nato pokuri.«
Bogata miza nenavadnih jedi
V nekaterih hišah je mati na mizo postavila tudi vrček z vinom, v katerega je pomešala blagoslovljeni hren, nato pa je v to posodo še vsak družinski član primešal rumenjak svoje pisanke. V mešanico je družina ob velikonočnem zajtrku pomakala svoje klobase in koščke kruha. Ponekod se je na velikonočni mizi znašlo še marsikaj nekoliko neobičajnega – posušeni repni olupki, pečena gnjat, mrzel močnik s cimetom in sladkorjem, žolca … Kjer je bilo mogoče, je bilo na mizi najti tudi svežega sadja.
Ponekod se je na velikonočni mizi znašlo še marsikaj nekoliko neobičajnega – posušeni repni olupki, pečena gnjat, mrzel močnik s cimetom in sladkorjem, žolca …
Obvezna jed na praznični mizi pa so bili praznični kruhi, šarklji, pince in potice, ki so se med regijami zelo razlikovale. Ponekod so jedli makovo rženo potico, drugod orehovo, spet drugje skutno ali pehtranovo potico, na nekaterih mizah pa je potico nadomestila gibanica.
Več preberite v prispevku Pisane navade velike noči naših prednikov: »Pisanka rdeča, ljubezen goreča …«.