Nekatera živila z vrta lepo zamrznejo, druga pa se po odmrznitvi spremenijo v vodeno, kašasto brozgo. Če ste kdaj iz zamrzovalnika potegnili žalostno, mlahavo kumarico, dobro veste, o čem govorimo.
Nekatere zelenjave se preprosto ne da dobro zamrzniti, ker izgubi teksturo in okus.
Tukaj je nekaj takšnih, ki jih nikar ne zamrzujte:
- Solatnice – postanejo mlahave in razmočene.
- Kumare – ob odmrzovanju postanejo vodene in kašaste.
- Redkvice – izgubijo hrustljavost in dobijo neprijetno teksturo.
- Surovi krompir – zaradi visoke vsebnosti vode postane zrnat in mlečen (v kolikor ga že želite zamrzniti, ga prej skuhajte).
- Čebula in česen – lahko postaneta gumijasta, če nista nasekljana in predhodno kuhana.
- Zelena – postane mlahava in izgubi hrustljavost.
- Paradižnik – celi surovi paradižniki postanejo kašasti, vendar so primerni za omake.
Če resnično morate zamrzniti zelenjavo, ki ne prenaša dobro zamrzovanja, da je ne bi metali stran, obstajajo izjeme.
Nekatera živila od njih namreč lahko zamrznemo, če so predhodno kuhana, blanširana ali po odmrznitvi uporabljena v juhah in enolončnicah. Katere so izjeme?
Čebula in česen – sesekljajte in zamrznite surove za kasnejši namen kuhanja ali pa jih pred zamrzovanjem podušite za boljšo teksturo.
Zelena – lahko jo sesekljamo in zamrznemo za juhe in enolončnice, vendar ne ostane hrustljava za svežo uporabo.
Paradižnik – celi surovi paradižniki postanejo kašasti, vendar jih lahko zamrznete nasekljane, očiščene ali kuhane v omakah.
Krompir – surovi krompir postane mehek, vendar pa pire, pražen ali blanširan krompir dobro zamrzne.
Če zgoraj omenjena živila nameravate uporabiti v kuhanih jedeh (kot so juhe ali enolončnice), je zamrzovanje povsem v redu.