Hrana, ki ni pravilno shranjena, lahko postane gojišče bakterij in povzroči zastrupitev.
Kaj je sindrom ocvrtega riža?
Običajna praksa je, da odvečno hrano shranimo za naslednji dan, da je ne zavržemo. Postopek za večino živil je preprost, in sicer, da jed pustite, da se ohladi, in jo nato postavite v hladilnik. Vendar pa je ameriški zdravnik Joe Whittington posvaril pred shranjevanjem obrokov, ki vsebujejo riž ali testenine. V videu na TikToku se je odzval na objavo drugega uporabnika, ki je pripovedoval tragično zgodbo 20-letnega moškega, ki je umrl, potem ko je pojedel pet dni stare testenine, ki niso bile shranjene v hladilniku. Mladenič je leta 2008 tragično izgubil življenje med študijem v Belgiji, potem ko je pojedel ostanke špagetov, ki jih je pripravil pet dni prej in jih namesto v hladilniku pustil pri sobni temperaturi. Kmalu po tem, ko je zaužil testenine, je mladenič začel močno bruhati in razvil prebavne motnje, naslednje jutro pa so ga našli mrtvega. Obdukcija je pokazala akutno odpoved jeter, testi pa so v testeninah pokazali visoke ravni bakterije, znane kot Bacillus cereus, poroča Journal of Clinical Microbiology.
V svojem videoposnetku je dr. Whittington opozoril, da čeprav večina ljudi tako ali tako ne bi jedla pet dni starih testenin, lahko Bacillus cereus hitro raste v testeninah in riževih jedeh, zaradi česar ste že v nekaj urah izpostavljeni tveganjem. "Ta 20-letni moški je umrl zaradi stanja, ki ga običajno imenujemo 'sindrom ocvrtega riža'. To je stanje, pri katerem pride do prekomerne rasti bakterij, če testenine ali riž predolgo stojijo pri sobni temperaturi," je pojasnil zdravnik. Dodal je, da ne smete jesti testenin ali riža, ki so bili po pripravi več kot dve uri pri sobni temperaturi.
Riža nikoli ne pogrevamo več kot enkrat
Nacionalna zdravstvena služba (NHS) je svetovala, da je treba riž ohladiti v eni uri po kuhanju in ga nato takoj shraniti v hladilniku ali zamrzovalniku. Prav tako ga je treba porabiti v 24 urah in ga nikoli ne pogrevati več kot enkrat.
Zastrupitev s hrano običajno ni resna in se v osnovi izboljša v enem tednu. Simptome, kot sta bruhanje in driska, je pogosto mogoče zdraviti doma, ključnega pomena pa je, da ostanete hidrirani, da se izognete dehidraciji. Pomembno je tudi, da si privoščite dovolj počitka in jeste, kadar koli je to mogoče, vendar se izogibajte mastni ali začinjeni hrani, ki bi lahko še dodatno dražila vaš občutljiv želodec. NHS je priporočil tudi izogibanje sadnim sokovom ali gaziranim pijačam, saj lahko poslabšajo drisko.