Kljub resnosti situacije lahko sedaj, ko se priporoča, da ostajamo doma, trenutke z domačimi izkoristimo v največji meri. Tako smo pripravili nekaj predlogov in aktivnosti, s katerimi lahko doma preživet čas polepšate tako svojim otrokom kot sebi. Kako pa si čas doma krajšate vi?

Naj bo krizni čas priložnost tudi za družinske trenutke, ki so sicer izmuzljivi. Namesto gledanja filmov in igranja računalniških igric se odločite za ustvarjanje. Predlagamo igranje s slanim testom, iz katerega lahko ustvarite marsikaj - od dekoracije do obeskov za ključe, posodic ..

Čas koronavirusa, predvsem pa zaprtje šol, je družine z otroki postavil pred izzive, o katerih nikoli prej nismo razmišljali. Trenutno geslo je »Ostani doma!« in ker ga upoštevamo tudi mi, smo pripravili nekaj simpatičnih, raznovrstnih in preprostih predlogov, s katerimi si lahko polepšate prihodnje dni.

Vedno navdušujoče papirnate radosti

Ker tekanje po trgovinah v trenutnih razmerah ni priporočljivo, za vse aktivnosti skušajte poiskati material, ki ga doma že imate. Gotovo je to papir – naj bo navadni, reklamni, časopisni – saj ga lahko za ustvarjanje uporabite na nešteto načinov. Eden od teh je origami, japonska papirna umetnost, ki otroke povsem zasvoji. Podajamo nekaj svojih predlogov origamijev, brskanje po Youtubu pa vas bo hitro pripeljalo do vedno bolj zapletenih predlogov, s katerimi boste skrajšali čas in okrasili svoj dom.

Za začetno, nekoliko lažje ustvarjanje, izberite origami žabico, želvo, metulje in dinozavra, ko osvojite osnove, pa se podajte v ustvarjanje zapletenih cvetlic, kot je magična vrtnica.

Dve muhi na en mah – berimo knjige in izdelajmo knjižne kazalke

Iz papirja lahko ustvarjamo tudi preproste ali malo bolj zapletene knjižne kazalke, ki nam bodo prišle prav, ko bomo sedaj, ko imamo čas, naposled le lahko prebrali kakšno knjigo. Naši predlogi so pošastna kazalka, barvne klasične kazalke, kazalo – metuljček, Pikachu kazalka in pravi ustvarjalni podvig – »zmajska« kazalka.

Pomladno ustvarjanje

Čas je tudi za pomladno ustvarjanje in če ste morda alergični na prave cvetlice, vam gotovo ne bo odveč izdelati kake papirnate in z njo polepšati kuhinjske mize ali okenskih polic. Ker se bliža tudi velika noč, pa se lahko letos odločite, da svojim sorodnikom podarite ljubke nogavične zajčke.

Nekaj predlogov za ustvarjanje papirnatih cvetlic – sivka, šopek vrtnic, tulipani, nageljčki, cvet, zvončnice, krizanteme, knjižna vrtnica

Gnetemo, kiparimo

Dobitna kombinacija, s katero boste svoje najmlajše vselej navdušili ter zaposlili za kar nekaj časa, je ustvarjanje z različnimi modelirnimi masami – naj bodo to polimerne kot so FIMO, Pardo in podobne, ki so primerne za ustvarjanje nakita, ali pa DAS masa in plastelin, ki so klasična izbira za prosto kiparjenje. Če tega nimate doma, nič hudega, saj lahko ustvarite svoje slano testo, ki bo primerno za vsak kiparski podvig. Preprost recept – skodelica soli, skodelica moke in pol skodelice vode – testo lahko obarvate tudi z živilskimi barvami ali začimbami, sušite pa ga lahko na zraku ali popečete v pečici.

Odpravimo se v naravo – na lov za zakladom

Prosti čas lahko izkoristimo tudi za sprehod v naravo (a naj to ne bo množični pohod vsega sorodstva). Lahko se odpravimo že v bližnji gozd, s seboj vzamemo kak priročnik za opazovanje ptic (preden se odpravite na ornitološki sprehod, preberite tudi naš prispevek Potep med pticami Maribora), ali priročnik s ključem za prepoznavanje drevesnih vrst.

Morda pa lahko sestavite pravi lov na zaklad ter »zaklad« skrijete že pred sprehodom v gozd?

Predlagamo pa, da že pred sprehodom v naravo sestavite preprost lov na zaklad, ki bo vašim najmlajšim uživanje v naravi še polepšal. Sestavite seznam stvari, kot so drevo, veverica, kamen, deževnik in podobno, ga natisnite in ga svojemu otroku skupaj s pisalom podajte tik preden začnete svoj sprehod. Stvari, ki ste jih navedli na seznamu, naj poišče in odkljuka, vi pa ga lahko še dodatno motivirate s tem, da za iskanje postavite časovno omejitev ali za vse najdene elemente obljubite nagrado. Morda pa lahko sestavite pravi lov na zaklad ter »zaklad« skrijete že pred sprehodom v gozd?

Pripovedni kamenčki

Ko se vam bo od dolgih ur branja že meglilo pred očmi, je čas, da uberete drugačno pot. Skupaj z otrokom ustvarite svoje pripovedne kamenčke, ki so tudi sicer odličen didaktičen pripomoček, s katerimi otrok bogati svoj besedni zaklad ter se uri v pripovedovanju zgodb in širjenju svoje domišljije. Na sprehodu v naravi poiščite nekaj ploskih kamenčkov, jih doma operite in poslikajte s poljubnimi motivi. Naslikajte nekaj preprostih, klasičnih elementov, kot so hiša, avto, mačka, jabolko in podobno, dodajte pa tudi nekaj nenavadnih, kot so vesoljec, luna, raketa, vila, krona … Nato kamenčke pospravite v vrečko ter otroku naročite, da povleče poljubno število kamenčkov (vsaj 4 ali 5, lahko tudi več). S pomočjo motivov na izvlečenih kamenčkih naj otrok pripoveduje izmišljeno zgodbo. Ko boste usvojili osnove, so možnosti neskončne, saj motivov in kamenčkov res ne zmanjka.

Skupaj z otrokom ustvarite svoje pripovedne kamenčke, ki so tudi sicer odličen didaktičen pripomoček, s katerimi otrok bogati svoj besedni zaklad ter se uri v pripovedovanju zgodb in širjenju svoje domišljije.

Borba s papirnatimi letali

Še ena papirnata naloga je pred vami, ki jo lahko izkoristite za družinsko tekmovanje. Najprej skupaj izdelajte papirnata letala, jih poljubno okrasite, nato pa tekmujte, čigavo letalo poleti dlje. S pomočjo lepilnega ali drugega traku lahko na tleh izdelate tudi merilno stezo, ki bo tekmovanje še bolj nadgradila. Nekaj nasvetov za papirnata letala: JET letalo, 5 vrst letal, vojaško letalo

Dobre stare »Male sive celice«

Če ste bolj tekmovalna družina, velja preizkusiti tudi različne kvize, ki jih lahko najdete na spletu, prepišete na kartice, določite ekipe in sodnika in priredite pravo tekmovanje. Morda si lahko pomagate tudi z vprašanji televizijskih Milijonarjev ali pa celo s vprašanji oddaje Male sive celice. Nekaj starejših vprašanj obstaja tudi na spletni strani Male sive celice, vsekakor pa lahko z nekaj »možgančkanja« odlična vprašanja ustvarite tudi sami.

Če ste bolj tekmovalna družina, velja preizkusiti tudi različne kvize, ki jih lahko najdete na spletu, prepišete na kartice, določite ekipe in sodnika in priredite pravo tekmovanje.

Priložnost za hvaležnost – pisanje dnevnika

Čas, ko bo doma prav vsa družina, pa je lahko tudi izziv, saj lahko hitro pride do prepirov, dolgčasa in nenehnega nezadovoljstva. Zato je pomembno, da se kot družina vsak dan spomnite, za kaj ste lahko v življenju hvaležni. Odlično orodje za to je pisanje družinskega ali individualnega dnevnika, morda pa je v tem času dovolj le, da na poseben list papirja vsak dan zapišete svoje najljubše trenutke tistega dne.

Klasika – ne pozabite na družabne igre

Za konec priporočamo, da za nekaj časa pospravite svoje mobilne naprave, ugasnete televizijo in iz omar izbrskate družabne igre. Morda ste že pozabili, kaj vse se skriva v vašem domu, zato bo igranje družabnih iger, pri čemer lahko otroke naučite tudi preprostih iger s kartami (Tarok, Pasjansa, Vojna, »Šnops«, »Osel …), trenutek, ko se lahko poveže vsa družina.