Štajersko prekmursko bučno olje je eden od slovenskih proizvodov, ki so zaščiteni na ravni Evropske unije, saj nosi Zaščiteno geografsko označbo. Olje je visoke kakovosti, nerafinirano, izdelano po tradicionalnem postopku s stiskanjem praženih bučnih semen najboljše kakovosti z uporabo toplote in brez aditivov, s čimer se ohranjajo specifičnost, raznolikost in tradicija slovenske kulinarike.

Na Štajerskem in v Prekmurju že od 18. stoletja tradicionalno pridelujejo oljne buče in bučna semena predelujejo v bučno olje. Zanj je značilna barva, ki se giblje med temno zeleno in rdečkasto, bogatita pa ga tudi značilna aromatični vonj in okus.

Zaščitena geografska označba (ZGO) ni le oznaka, ampak obljuba kakovosti in avtentičnosti. To pomeni, da je vsaka kapljica Štajersko prekmurskega bučnega olja predelana po tradicionalni recepturi in v skladu z najstrožjimi standardi, kar zagotavlja edinstven okus in najvišjo kakovost.

Da se lahko kmetijske pridelke in živila označi z geografsko označbo:

  • morajo biti pridelani ali predelani na določenem geografskem območju, katerega ime nosijo;
  • med proizvodom in geografskim območjem mora obstajati povezava;
  • kmetijski pridelek ali živilo mora imeti posebno kakovost, sloves in druge značilnosti, ki izvirajo iz določenega geografskega območja.

13 slovenskih pridelkov

Označbo zaščitena geografska označba ima 13 slovenskih pridelkov in živil: Kraški pršut, Zgornjesavinjski želodec, Štajersko prekmursko bučno olje, Prleška tünka, Kraški zašink, Kraška panceta, Ptujski lük, Kranjska klobasa, Slovenski med, Prekmurska šunka, Štajerski hmelj, Jajca izpod Kamniških planin, Šebreljski želodec.

Štajersko prekmursko bučno olje odlično dopolni različne prigrizke in namaze, ki jih lahko enostavno pripravite doma. Preizkusite naslednje recepte, ki poudarjajo bogat okus bučnih semen in olja.

Namazi z bučnim oljem

Bučni namaz z bučnimi semeni

Sestavine:

  • pire iz hokaido buče (1 manjša hokaido ali maslena buča)
  • česen (po želji)
  • 5 žlic kvasnih kosmičev (ali ovsenih kosmičev)
  • sol
  • pražena slana bučna semena
  • Štajersko prekmursko bučno olje

Priprava:

Hokaido bučo olupimo, narežemo na koščke in jih v soljeni vodi kuhamo približno 20 minut. Ko so koščki mehki, odcedimo vodo, dodamo en strok stisnjenega česna, sol in kvasne kosmiče (za zgostitev). Če nimamo kvasnih kosmičev lahko uporabimo tudi ovsene kosmiče, ki jih predhodno zmeljemo. Dodamo še pražena slana bučna semena. Vse skupaj spasiramo s paličnim mešalnikom v gosto zmes. Ko je zmes ohlajena pokapljamo s Štajersko prekmurskim bučnim oljem.

Humusni namaz z bučnim oljem in bučnimi semeni

Sestavine:

  • 200 g kuhane čičerike
  • 1 dl vode, v kateri se je kuhala čičerika
  • 2 žlici tahinija (sezamova pasta)
  • 1 strok česna
  • 0,5 dl bučnega olja
  • peteršilj drobno nasekljan
  • 2 žlici limoninega soka
  • 1 žlička mlete rdeče paprike (za posip)
  • sol / poper
  • mleta bučna semena
  • Štajersko prekmursko bučno olje

Priprava:

Čičeriko namočimo čez noč, nato jo 45 minut kuhamo v nesoljeni vodi, precedimo in ohladimo. Nato dodamo dve žlički tahinija, česen, Štajersko prekmursko bučno olje, peteršilj, limonin sok, sol, poper in vse skupaj zmiksamo s paličnim mešalnikom. Miksamo toliko časa, da je masa gladka in enotna.

Preden humus postrežemo, posujemo z mletimi bučnimi semeni in pokapljamo s Štajersko prekmurskim bučnim oljem.

Nasvet: Za pomakanje se prileže bučni čips!

Pečeni melancani s feta sirom in bučnim oljem

Sestavine:

  • 1 velik melancan (ali dva manjša)
  • strok češnjevega paradižnika
  • bazilika
  • peteršilj
  • grški sir (feta)
  • balzamični kis
  • Štajersko prekmursko bučno olje

Priprava:

Melancan narežemo na 1 cm velike kolobarje in jih razporedimo na krpo ter jih posolimo. Počakamo da spustijo vodo, ki jo popivnamo s papirnato servieto. Nato jih premažemo na rahlo z bučnim oljem. V cvrtniku na vroči zrak jih pečemo cca 15-20 min na 175 stopinj. Vmes jih parkrat pretresemo. Preden se pečenje zaključi (nekje 3 minute pred koncem), dodamo k pečenju še narezane češnjeve paradižnike. Nato pečene melancane in paradižnike preložimo v posodo.

Marinada: V posodico natremo česen, dodamo nasekljan peteršilj, baziliko in bučno olje. Vse skupaj premešamo in to prelijemo preko pečenih melancanov. Dodamo narezan grški sir in balzamični kis.

Pustimo stati (lahko damo v hladilnik), da se okusi prepojijo.

To je izjemna kombinacija okusov, ki razvaja vaše brbončice in ustvarja nepozabno kulinarično doživetje.


Financirala Evropska unija. Vendar so izražena stališča in mnenja zgolj stališča in mnenja avtorja(-ev) in ne odražajo nujno stališč in mnenj Evropske unije ali Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja. Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti organ, ki dodeli sredstva.

Za smernice zdravega prehranjevanje obiščite spletno stran: https://prehrana.si/

Naročnik oglasne vsebine je Skupina vrtovi panonski z.o.o.