Breskve so zagotovo eden najljubših poletnih sadežev mnogih – sočne, sladke in naravnost osvežilne. Poleg tega, da so okusne, imajo breskve tudi zdravstvene koristi.

Nutricionistka Jamie Lee McIntyre poudarja, da breskve niso le okusne, ampak so prave superjunakinje za naše telo. "Vsebujejo koristna hranila, ki podpirajo zdravje srca, zmanjšujejo vnetja in pomagajo uravnavati krvni sladkor," je razložila za portal Eating Well. 

Pomagajo pri prebavi

Ste vedeli, da je breskev odličen vir vlaknin? Srednje velika breskev se ponaša z okoli dvema gramoma vlaknin – tako topnih kot netopnih. "Topne vlaknine so hrana za naše dobre črevesne bakterije, medtem ko netopne vlaknine poskrbijo za nemoteno delovanje prebave," pojasnjuje McIntyre. Zato lahko redno uživanje breskev resnično pripomore k bolj redni in zdravi prebavi. 

Zmanjšujejo vnetja

Kronično vnetje je tihi sovražnik, povezan s številnimi boleznimi. K sreči pa so breskve opremljene z borci proti vnetjem, kot so beta-karoten, antocianini, lutein in seveda vitamin C. "Te spojine ščitijo celice pred oksidativnim stresom, ki lahko prispeva k razvoju različnih bolezni," dodaja McIntyre. Majhen nasvet: večina teh koristnih snovi se skriva v kožici breskve, zato jo, če je le mogoče, pojejte neolupljeno.

Znižujejo krvni tlak

Breskve so pravi zaklad kalija, minerala, ki nevtralizira negativne učinke natrija in sprošča krvne žile. "Poleg kalija vsebujejo vitamin C, vlaknine in beta-karoten – kombinacijo, ki je naravnost fantastična za zdravje srca in lahko zniža krvni tlak ter izboljša raven holesterola," poudarja McIntyre. 

Uravnavajo krvni sladkor

Kljub svoji slastni sladkosti, srednje velika breskev vsebuje le približno 15 gramov ogljikovih hidratov, kar je bistveno manj kot denimo jabolko (približno 25 gramov). Za ljudi s sladkorno boleznijo so breskve lahko odlična izbira, še posebej v kombinaciji z viri beljakovin in zdravih maščob, ki dodatno upočasnijo dvig krvnega sladkorja. 

Ščitijo vaš vid

Za prelepo barvo breskev so zaslužni karotenoidi, kot so beta-karoten, lutein in zeaksantin, ki so hkrati tudi močni antioksidanti. Visok vnos luteina in zeaksantina je povezan z manjšim tveganjem za sivo mreno in makularno degeneracijo – glavna vzroka za izgubo vida pri starejših odraslih.