Izbrali smo deset najzanimivejših običajev iz različnih koncev sveta – morda letos kakšnega preizkusite tudi sami!

Silvestrovanje pri nas obeležimo s pitjem penine, s poljubljanjem nam dragih, pripravljanjem hrane in prepevanjem prazničnih pesmi. Drugje po svetu pa so tudi drugačne, bolj nenavadne tradicije, ponekod celo bizarni običaji.

Kitajska

Mnogi Kitajci svoja vhodna vrata pobarvajo v rdeče kot simbol sreče in dobrega upanja. Veliko jih tudi pospravi kuhinjske nože, saj bi po starem verovanju že manjša ureznina lahko vplivala na srečo celotne družine v prihajajočem letu.

Estonija

Znana estonska tradicija veleva, da prebivalci v novoletnem dnevu pripravijo sedem, devet ali dvanajst obrokov, saj te številke veljajo za posebej srečne. Več kot pojedo, več sreče bi naj imeli v naslednjem letu.

Danska

Danci ob novem letu razbijejo kar nekaj krožnikov, saj velja, da črepinje pred pragom prinašajo srečo. Sosedje drug drugemu prinašajo okruške – več črepinj, kot je pred vhodom v hišo, več bo veselja.

Švica

Tradicija veleva, da Švicarji na prvi dan v novem letu vržejo na tla manjšo količino smetane za veselje in bogastvo.

Islandija

Na Islandiji je veliko magičnih verovanj, ki bi se naj odvila le na novoletni dan – krave bi naj dobile sposobnost, da spregovorijo, tjulnji se spremenijo v ljudi in mrtvi se za en dan dvignejo iz grobov. Novo leto bi naj pomenilo tudi selitve škratov.

Irska

V upanju, da z novim letom najdejo moža, nekatere Irke pod vzglavje nastavijo omelo. Znana irska tradicija je tudi udarjanje s kruhom ob steno, kar bi naj odgnalo zle duhove.

Peru

Običaj v eni izmed perujskih vasi so novoletni pretepi. S pestmi med seboj obračunajo tisti, ki so se v preteklem letu prepirali; s tem zgladijo napetosti in pripravijo svež začetek za prihajajoče leto.

Kolumbija

V upanju, da bo pred njimi leto polno potovanj, Kolumbijci 31. decembra s seboj nosijo potovalne kovčke.

Argentina

Nošenje roza spodnjega perila bi naj priklicalo ljubezen v prihajajočem letu, hranjenje s fižolom pa v Argentini pomeni, da si želijo ohraniti svoje delovno mesto ali pa najti boljše.

Kanada

Kanadski običaj je novoletno plavanje oziroma skok v  ledene vode v Angleškem zalivu. Tradicijo ohranjajo že vse od leta 1920, dogodek pa imenujejo kar plavanje severnih medvedov.