Čeprav ponudba svežih živil v zimskih mesecih ni tako bogata kot poleti, je tudi pozimi na voljo veliko sezonskih in zdravih živil.

Najbolje je, če posegamo po lokalno pridelani sezonski zelenjavi, ki z vitamini in minerali krepi imunski sistem. Vzdrževanje energije telesa je v času, ko se širi veliko prehladov in grip še posebej pomembno, saj hranilne snovi iz zdravil živil preprečujejo okužbe. Osnovo zimskega zdravega prehranjevanja, poleg sadja in zelenjave, predstavljajo še meso, ribe in druge zdrave maščobe, pa tudi ogljikovi hidrati, kot so stročnice, polnozrnate žitarice, krompir in zelenjava.

Do poletja pozabite na solate

Uživanje solat v zimskem času slabše vpliva na prebavni sistem. Po prepričanju tradicionalne kitajske medicine telo porabi preveč energije, da iz surove zelenjave izvleče hranilne snovi, kar tudi ohlaja telo. Organizem se v hladnejših mesecih bolje odziva na kuhano ali popečeno zelenjavo, ki je ne smemo predolgo termično obdelovati, da ohrani pomembne snovi. Priporočena zimska zelenjava je na primer zelje, repa, pastinak, brokoli, ohrovt in korenje.

Uživajte veliko juh

Juhe so kraljice med hranilnimi zimskimi obroki, saj s toploto ogrevajo organizem in vsebujejo veliko vlaknin in beljakovin – sploh, če vanje dodate tudi stročnice. V enem obroku telo oskrbimo z makro- in mikrohranili, prav tako pa lahko juho sestavimo iz veliko različnih živil in zdravilnih začimb, ter s tem poskrbimo za dolgotrajen občutek sitosti. Kadar kuhamo enolončnico ali juho je lahko pripravimo nekoliko več in jed zamrznemo za dni, ko nimamo veliko časa.

Ne pozabite na hidracijo

Kadar je zunaj hladno, ponavadi nismo preveč žejni, a je pitje tekočine pozimi enako pomembno, kot v poletnih mesecih. Hladne napitke pozimi lahko zamenjamo s toplimi, ki nas bodo pogreli in hkrati varovali pred okužbami. Priporočeni so čaji iz naravnih zelišč, a izogibajte se mete, ki na organizem deluje hladilno. Zelo zdrav je šipkov čaj, napitek iz ameriškega slamnika, janežev ali koprivni čaj, saj vsebujejo protivnetne elemente. Če nimate domačega čaja, poskusite z zelenim, ki vsebuje ogromno antioksidantov in deluje poživljajoče. Polni vitaminov so še citrusi iz katerih lahko naredimo toplo limonado in se oskrbimo z veliko količino vitamina C.

Bodite pazljivi, koliko pojeste

Zima predstavlja čas, ko več jemo in ne pazimo preveč na količino ali svežino obrokov. Pogosto se zgodi, da količinsko uživamo več hrane, kot je potrebujemo. Temu se lahko izognemo tako, da obroke jemo pri mizi, da med hranjenjem ugasnemo TV in da polovico krožnika namenimo zelenjavi. Velikokrat nas popade lakota med glavnimi obroki ali med gledanjem televizijskega programa, zato je priporočljivo, da si za tovrstne trenutke pripravimo zdrave prigrizke. Namesto čipsa si lahko doma pripravimo zdravo različico iz zelenjave – na tanke rezine narežemo korenje, peso ali kodrolistni ohrovt, ki jih pokapamo z oljčnim olje in potresemo z začimbami po izbiri, ter nekaj minut pečemo v pečici.

Vzemite si čas za zajtrk

V hladnejšem delu leta jutranje vstajanje ne predstavlja ravno najboljšega dela dneva – zunaj je še zmeraj temno in ni se prijetno ločiti od topline pod odejo. Mnogo se nas zato odloči, da raje še pol ure ostanemo v postelji in se zato odpovemo zajtrku. A vendar – zdrav zajtrk je eden od najpomembnejših dejavnikov pri vzdrževanju teže in za dovajanje celodnevne energije. Poskusite lahko z ovsenimi kosmiči z manj mastnim mlekom, ki jim dodate banano, kivi, suho sadje in cimet, ki je izjemno zdrava začimba z mnogimi pozitivnimi učinki na telo. Dodajte še oreščke za dovolj zdravih maščob in chia semena, ki so pravo bogastvo Omega 3, vlaknin in antioksidantov.