Vikend pred nami bo v znamenju vrhunskih domačih dobrot, ki sodijo k enem najbolj pomembnih štajerskih praznikov – Martinovem! Če želite letos pripraviti zares nepozabno pojedino s sočnim kosom kakovostnega mesa in okusno prilogo ter nečim sladkim za poobedek, sledite spodnjim nasvetom, ki so jih za vas pripravili v Jagru, ob tem pa si oglejte tudi aktualno ponudbo kakovostnih dobrot po ugodnih cenah, ki so ob novem vinu obvezna oprema Martinovega!

Tradicionalno martinovo pojedino sestavljajo pečena gos, mlinci in rdeče zelje, a ta trojica nikakor ni vklesana v kamen, kar pomeni, da imamo pri sestavljanju jedilnika vsako leto proste roke za ustvarjanje svoje različice sočne in okusne praznične gostije.

Priljubljena izbira je tako kar pečen piščanec – če iščete kakovostno, preverjeno meso, se odločite za domačega piščanca Perutnine Ptuj za 4,29 evra na kilogram. In kako ga pripraviti? Kaj pravite na hrustljavo zapečenega, a še vedno sočnega piščanca, ki se nadvse počasi peče v kombinaciji z nečim presenetljivim?

Najbolj sočen piščanec vaše kuharske kariere

Zanesite se na svojo litoželezno ponev s pokrovom, v kateri dobro očiščenega piščanca najprej malce popečete, nato pa dno posode obložite s čebulo in nekaj kosi domačih jabolk (izberite Jagrov zlati delišes za 8,49 evra na zaboj, ki je hkrati tudi odlična ozimnica).

Solite, poprajte, po želji dodajte še malce vina, kak lovorjev list ali nekaj brinovih jagod, nato pa vse skupaj postavite v pečico, pokrijte s pokrovom in na približno 200 stopinj Celzija pecite tako dolgo, da bo piščančje meso ustrezno pečeno – vse je odvisno od velikosti vašega piščanca. Takšna metoda peke bo zagotovila res sočno meso, iz katerega se bodo okusni sokovi kar cedili!

Pri letošnji pripravi martinove pojedine naj vam pomaga kar vaš najbližji Jager! Preverite svežo ponudbo v najnovejšem katalogu, ki ga najdete tukaj.

Če perutnina ni vaša prva izbira, vam lahko namignemo, da se da martinovo pojedino pripraviti tudi drugače. Recimo s svežimi Jagrovimi pečenicami, ki jih v Jagrovi mesnici najdete za 8,99 evra na kilogram! Pripravite in začinite jih po svojih željah, zapomnite si le, da je potrebno pečenico pred zaužitjem segreti na središčno temperaturo 75 stopinj Celzija.

Ključ priloge je v preprostosti

Čeprav je meso običajno glavna zvezda krožnika, pa je še tako dobro pripravljeno meso brez ustrezne priloge prav klavrno. Počasi pečenega piščanca tako dopolnite z dvema martinovima klasikama – domačimi mlinci Petovar, ki jih s kartico ugodnosti Jagrovega kluba dobite za 1,49 evra na pakiranje in rdečim zeljem, ki ga podušite na karamelizirani čebuli in koščkih domačega jabolka ali hruške.

Mimogrede, če niste ljubitelji rdečega zelja ali pa se morda kdo z odporom do te tradicionalne priloge najde med vašimi gosti, raje pripravite še eno manjšo posodico kisle repe ali kislega zelja – oboje najdete v vašem najbližjem Jagru.

Skrita zvezda martinove pojedine – omaka

Želite vaš martinov krožnik povzdigniti na nekoliko višji nivo? Pripravite še omako ali dve! Naj vam prišepnemo naš skrivni recept za slivovo omako, ki bo vaše pečeno meso napravila še okusnejše … Potrebujete le eno manjšo čebulo in suhe slive, ki jih na rinfuzo v Jagru dobite za 4,89 evra na kilogram.

Čebulo na maščobi popražite skupaj z malce sladkorja, nato ji dodajte na majhne koščke narezane razkoščičene suhe slive. Postopoma dodajajte vino po okusu, vse dokler se slive ne zmehčajo. Po želji spasirajte. Še ščepec cimeta in kak klinček in omaka je nared! Postrezite jo v globoki skledici z manjšo zajemalko, po vrhu omake pa posujte na majhne koščke narezane orehe, ki jih na rinfuzo za 7,99 evra na kilogram prav tako najdete v Jagru.

Pa še nekaj sladkega za konec!

Ne glede na to, kako zelo obilna je martinova pojedina, jo vselej velja zaključiti z nečim sladkim. Če vam ostane kaj časa, pripravite domače pecivo z Jagrovimi orehi, ki ste jih uporabili tudi v omaki, sicer pa se lahko vselej zanesete na Jagrovo pekarno, kjer vas vedno čakajo sveže sladke dobrote. Gostje bodo navdušeni nad premium Jagrovo potico z več orehovega nadeva, ki je ročno delo in ima tisti »ta pravi« domač okus, nabavite pa jo lahko za 9,99 evra.

Odlična izbira so tudi zagrebške kremne rezine za 1,89 evra ali praznično kremno pecivo za 24,90 evra za 2,5-kilogramsko pakiranje, ki vam bo odlično služilo predvsem v primeru nekoliko večje družbe. Bi nekaj bolj sadnega? Potem bo za vas jabolčna pita Pekarn Ptuj za 2,49 evra.

O tem, kaj boste ob martinovi pojedini spili, pa ni potrebno zgubljati besed, kajne?