Za naš osrednji mariborski spletni medij je spregovorila Mojca Vozel, raziskovalka prehranske antropologije in avtorica treh knjig o pravilnem prehranjevanju ter dojenju. Ker so gozdovi in travniki že polni dveh spomladanskih čistilcev telesa, čemaža in regrata, smo jo povprašali o njunih lastnostih, načinu priprave in drugih posebnostih. Kot pojasnjuje, je zlasti pri čemažu potrebna previdnost, ne le zaradi mogoče zamenjave s strupenim podleskom, pač pa pa zaradi izjemnih prečiščevalnih lastnosti te rastline, ki nase veže celo težke kovine.

Regrat nas najbolje podpira prav v spomladanskem času, ko so jetra najbolj aktivna

Regrat je naša avtohtona divja hrana z izjemno dobrimi učinki na zdravje. Je zelo koristna in čistilna za jetra. Deluje nežno in postopno, seveda če jo spomladi redno uživate vsaj enkrat do dvakrat na teden. Regrat nas najbolje podpira prav v spomladanskem času, ker so takrat jetra najbolj aktivna v svoji nalogi prebujanja, aktiviranja in prečiščevanja našega organizma. Pomladne čistilne procese lahko aktiviramo torej že z uživanjem regratove solate, zelo priporočljiv prečiščevalni pripravek pa je tudi čaj iz regratove korenine. Tisto, zaradi česar je regrat divja “super hrana”, so predvsem minerali in grenčine v njem, ki spodbujajo izločanje in pretok žolča ter izboljšujejo presnovo maščob. Zeliščarji z regratom pogosto podprejo zdravljenje nealkoholne jetrne bolezni ali simptome ciroze jeter.

Čemaž nase veže celo težke kovine, zato previdno

Druga divja prečiščevalna rastlina je divji česen ali čemaž. Ima podobne lastnosti kot domači česen, npr. vsebuje antibiotično antibiotično učinkovino alicin, po drugi strani pa zna biti veliko močnejši. Sama imam precej izkušenj z uporabo čemaža v hrani in tinkturah za čiščenje težkih kovin. Čemaž je sestavni del protokolov, ki so usmerjeni v naravno razstrupljanje težkih kovin. Iz telesnih tekočin in organov dobro veže celo živo srebro, le v možganska “skladišča” ne pride in je tam treba uporabiti druge pristope. Pri rednem uživanju čemaža (npr. vsak dan ali skoraj vsak dan nekaj tednov zapored) pa je treba biti previden. Ne le zato, ker lahko naberete kakšno podobno strupeno rastlino, ampak tudi zato, ker čemaž precej hitro in dokaj močno aktivira izločanje težkih kovin, te pa lahko začno že po nekaj dneh rednega uživanja večjih količin te rastline krožiti po telesnih obtokih.
Pri občutljivem človeku lahko takšno razstrupljanje s čemažem povzroči tudi simptome: pogosto se pojavljajo glavoboli, povečana utrujenost, meglen vid, razdražljivost, utrujenost, nespečnost, lahko tudi težave s kožo ali še kaj. Tega ne povzroča čemaž, ampak težke kovine, ki jih čemaž zvabi na plano.

Ob uživanju čemaža je potrebno uživati dovolj naravnih maščob in veliko piti

Zato je treba ob pomladnem uživanju čemaža vedno zaužiti tudi dovolj naravnih nasičenih maščob, na primer surovega masla ali mleka, sladke ali kisle smetane, prečiščenega masla, hladno iztisnjenega kokosovega olja ali smetane, domače masti, tekoč jajčni rumenjak in drugo. Treba je tudi dovolj piti; predlagam čisto mlačno vodo, blage čaje ali svežo limonado z žlico domačega medu. Tekočine podpirajo prečiščevanje krvi in limfe, maščobe pa podpirajo vezavo in odstranjevanje težkih kovin ter varujejo organe, tudi jetra.

Zaradi sodobnega načina življenja vse več težav z zdravjem jeter

Danes imajo ljudje čedalje več težav z zdravjem jeter. Širi se zamaščenost jeter oziroma nealkoholna jetrna bolezen, ki jo povzročajo predvsem hitra hrana, visoko procesirana industrijska hrana, predvsem industrijski sladkor ter rafinirana industrijska olja, najbolj pa jetra ogrožajo industrijske pijače in hrana z vsebnostjo sodobnih cenenih sladkornih sirupov.

Posebej izpostavljam visoko-fruktozni koruzni sirup – sodobni ceneni vir sladkorja, kakršnega še pred nekaj desetletji v hrani ni bilo. Ker je bistveno cenejši od navadnega sladkorja, ga uporablja večina prehranskih korporacij. Najdemo ga v industrijskih pijačah, pekovskih izdelkih in večini jedi v verigah s hitro hrano, v sladkarijah in sadnih sokovih na policah supermarketov, vključno z dolgo vrsto izdelkov, ki so namenjeni otrokom. Visoko-fruktozni koruzni sirup je močno procesiran sladkorni sirup, ki v človekovem telesu razpada na rakotvorne produkte. Na jetra deluje tako rekoč enako kot alkohol, le da tu ni simptomov opitosti. Pred nekaj desetletji so imeli poškodbe jeter predvsem alkoholiki, danes pa se bolezni, kakršna je ciroza (razpad) jeter, pojavljajo že pri najširši populaciji, ki se prehranjuje s procesirano industrijsko hrano. Zaradi množične uporabe tovrstnih sladil so se razširile tudi bolezni, kot sta rak in nealkoholna zamaščenost jeter. Slednja lahko privede do ciroze jeter. Mnogi ljudje  mislijo, da  je vzrok za nealkoholno zamaščenost jeter uživanje nasičenih maščob, toda to ni res. Bolezen je povezana z rednim uživanjem industrijskih sladkorjev, zaradi katerih že v zelo kratkem času pride do povečanja in zamaščenosti jeter ter postopnega izgubljanja jetrnih funkcij.

Za prečiščevanje telesa moramo tudi spremeniti prehrano

Če razmišljate o prečiščevanju z zelenimi rastlinami in zelišči, bi morali pred tem premisliti, kaj boste iz prehrane izločili. Kajti dobrodejni učinki zelišč, kot sta regrat in čemaž, se ne bodo pokazali v pravi meri, če boste v telo še vedno vnašali omenjene industrijske izdelke.

Mojca Vozel