V Srbiji je nekdanji mesar iz znane trgovske verige, ki je želel ostati anonimen, razkril, kaj se dogaja za zaprtimi vrati, ko mesu poteče rok uporabe. Poudaril je, da so zaposleni pogosto prisiljeni opravljati vse naloge: od razporejanja izdelkov do popravljanja hladilnikov. Med drugim pa tudi prikrivajo izdelke s pretečenim rokom uporabe in jih vračajo na police.
Meso, ki ga ne bi želeli na svojem krožniku
Posebej šokantna je bila njegova izjava o nadaljnji obdelavi mesa. "Če se sveže meso ne proda, se ne zavrže. Pošlje se v nadaljnjo obdelavo. Takšno meso se pere v kisu in vodi, večkrat zmelje v stroju, dodajo se mu začimbe in iz njega se izdelajo klobase in čevapčiči," je priznal. Dodal je, da se izdelki pogosto ne umikajo iz prodaje, temveč se preprosto zamenjajo nalepke z datumi, saj se s tem prepreči izguba.
Kako se zaščititi kot potrošnik?
Mesar je opozoril, da je zaupanje v sistem pogosto preveliko in da naj bodo kupci bistveno bolj previdni. Znanje, kako prepoznati sveže meso, je pri tem ključnega pomena:
- Barva: Za goveje meso velja, da je najbolje, če je svetlo do temno rdeče barve. Če je rjavkasto ali sivkasto, ni več sveže. Svinjsko meso naj bo bledo rožnate barve, izognite pa se mu, če je postalo sivkasto ali zelenkasto. Piščančje meso mora biti svetlo rožnato, če ima temnejše madeže, ni več sveže.
- Vonj: Sveže meso nima nikoli močnega ali neprijetnega vonja.
- Struktura: Je čvrsto, nelepljivo, ne sluzasto, po pritisku s prstom hitro vrne v prvotno obliko,
- Embalaža: Preverite, ali je v njej veliko tekočine – to je lahko znak, da meso ni več sveže.
In seveda, vedno poglejte datum pakiranja in rok uporabe. Če ni bil prelepljen ...