Mnogi nutricionisti in strokovnjaki za hrano zagovarjajo stališče, da je lupina sadja in zelenjave eden najbogatejših virov vlaknin in hranil. Odstranitev lupine pred zaužitjem sadja in zelenjave je tako pogosta napaka, ki jo počnemo pri prehrani. Lupina vsebuje do 31 % vseh vlaknin v sadju in zelenjavi. Prispeva k urejeni prebavi, uravnavanju krvnega sladkorja ter lahko podpira tudi hujšanje. Vse to skupaj spodbuja optimalno delovanje črevesnega mikrobioma. 

Predstavljamo 6 vrst sadja in zelenjave, katerih olupke je zaželeno obdržati. 

1. Krompir 

Kar 30–40 % vlaknin v krompirju se skriva v njegovi kožici. Zato ga pred pripravo preprosto operite, zdrgnite s krtačo in skuhajte, specite ali pretlačite kar z lupino. Če pa ga vseeno olupite, olupkov ne zavrzite – pokapajte jih z olivnim oljem, rahlo posolite in specite v pečici. Tako boste dobili okusen in hranljiv domač čips.

2. Kivi

Resda se sliši nenavadno, a lupina kivija je povsem užitna in bogata z vlakninami. Dovolj je, da jo temeljito operete in odstranite hrapave konce – nato pa uživate sadju, ki ga ima vaše črevesje naravnost rado. Naturopati celo priporočajo uživanje kivija z lupino kot naravno podporo pri prebavnih težavah.

3. Jabolko

Pektin, ki ga vsebuje lupina jabolka, dela prave čudeže za prebavo. Skoraj polovica vseh vlaknin v jabolku se skriva prav v lupini, ki je bogat vir pektina, topne vlaknine z blagodejnim vplivom na črevesje. Jabolko le dobro operite in ga jejte neolupljenega – tudi pri pripravi pit in drugih sladic.

4. Korenje 

Korenje je bogato z vlakninami in antioksidanti, zato je odličen dodatek uravnoteženi prehrani. Zadostuje, da ga temeljito operete in odstranite morebitne madeže – lupiti ga ni treba. Uživajte ga surovega, kuhanega ali pečenega, saj pri tem ne izgubi pomembnih hranil.

5. Buča

Vse vrste buč imajo užitno lupino, čeprav so nekatere trše. Najboljši trik je, da jo ocvrete na olivnem olju in malo soli – dobili boste prigrizek, bogat z vlakninami, ki je odličen kot dodatek juham ali solatam.

6. Kumara

Lupina kumare je bogata z vlakninami, klorofilom in antioksidanti. Medtem ko je notranjost kumare večinoma voda, se ključna hranila nahajajo prav v njeni kožici. Zato kumaro dobro operite in jo uživajte z lupino, ali pa jo ožemite skupaj z njo za še več koristi, piše haber.ba.