Od leta 2012 je Štajersko prekmursko bučno olje Slovenija zaščiteno na območju EU. Z vpisom v EU register zaščitenih kmetijskih pridelkov lahko uporablja evropski znak kakovosti Zaščitena geografska označba.

Študije so pokazale, da bučno olje prenese zelo visoke temperature in ga za pripravo hrane lahko mirno uporabite tudi tako, da ga segrevate in s tem obogatite okus jedi. Vse pa je seveda odvisno od vašega okusa.

Štajersko prekmursko bučno olje je proizvedeno s stiskanjem praženih bučnih semen, katera so pridobljena iz buč (Cucurbita pepo) in predelana na območju Štajerske in Prekmurja. Je temno zelene do rdeče barve, z značilnim aromatičnim vonjem in okusom.

[[image_2_article_64028]]

Okus narave, ujet v kapljici olja

Štajersko prekmursko bučno olje lahko uporabite na različne načine, saj jedem doda bogat okus in aromo:

  • za prelive solat: bučno olje lahko kombinirate še s kisom, medom, gorčico ali drugimi začimbami, ali pa ga uporabite samostojno.
  • dodatek h juham: prelijte nekaj žlic bučnega olja po kremni juhi, preden jo postrežete.
  • za mariniranje mesa: z njim bo meso postalo mehkejše in bolj sočno. Uporabite ga lahko tudi za končni preliv preko mesa in rib.
  • za začinjanje testenin: preprosto ga prelijte po kuhanih testeninah in dodajte nekaj naribanega sira.
  • za pripravo omak: dodajte ga na koncu kuhanja in premešajte, da se dobro poveže z ostalimi sestavinami.
  • za pripravo sladic: uporabite ga v biskvitu namesto drugega olja ali pa ga prelijete preko vaniljevega sladoleda
  • za namaze: kot namaz na kruhu ali krekerjih, kombinirajte ga s skuto, mletimi bučnimi semeni.

[[image_1_article_64028]]

BUČNA ROLADA

Sestavine:

  • 7 jajc,
  • 7 žlic sladkorja,
  • 1 vanilin sladkor,
  • 1 limonin sladkor,
  • 14 dag bučnih mletih semen (ali 7 zvrhanih jušnih žlic),
  • kisla smetana,
  • malo pecilnega praška (pol žličke),
  • 3 žlice bučnega olja.

Priprava:

  1. Ločimo rumenjake in beljake. Rumenjake in sladkor penasto umešamo. Masi dodamo mleta semena in sneg (penasto umešane beljake), ki smo mu dodali vanilin sladkor. Preden vse skupaj rahlo premešamo, dodamo še malo pecilnega praška in dolijemo bučno olje.
  2. Maso vlijemo v pekač, ki ga obložimo s papirjem za peko, in pečemo približno 10 minut pri 180 °C. Ko je biskvit pečen, ga zvijemo in ohladimo.
  3. Ohlajenega namažemo s kislo smetano, ga ponovno zvijemo in zavijemo v aluminijasto folijo ter za nekaj časa postavimo v hladilnik (da rolada postane sočna).

Nasvet

Čas pečenja naj ne bo predolg, saj se bo rolada izsušila. Večja bo temperatura pečenja, krajši naj bo čas pečenja. Rolada bo še boljša drugi dan, ko se bo prepojila in se bodo njeni okusi še bolj povezali.

[[image_3_article_64028]]