Regrat običajno uživamo samo v solati, vendar pa je uporaben tudi kot sestavina drugih okusnih jedi. Za vas smo pripravili nekaj zanimivih predlogov.

Regrat je odlično zdravilo proti spomladanski utrujenosti, saj vsebuje ogromno rudnin, vitaminov in mineralov, spodbuja delovanje jeter in drugih žlez, blagodejno vpliva na prebavo in presnovo ter spodbuja razstrupljanje. Ker se po njega ne rabimo odpraviti v trgovino, ampak na najbližji travnik, je v kriznih časih je zelo uporabna sestavina, ki bo skrbela tudi za naš imunski sistem.

Regrat je odlično zdravilo proti spomladanski utrujenosti. FOTO: Ana Lah

Klasično regratovo solato lahko pripravite malo drugače

Sveži regrat vsebuje največ hranilnih snovi, zato je uživanje presnega nedvomno dobra poteza. Najpogosteje ga zaradi rahlo uživamo v solati s kuhanim krompirjem in/ali s trdo kuhanimi jajci. Vendar pa lahko naravno grenkobo ublažimo tudi z dodajanjem drugih stročnic, kot na primer fižol, čičerika ali leča. Okusen dodatek je tudi eksotičen avokado. Ljubitelji mesa lahko solato dodatno začinimo še z zabeljenimi ocvirki ali praženo slanino. Za hrustljavost pa so dobrodošla pražena bučna ali sončnična semena ali oreščki.

Pesto iz travnika

Najbolj poznan pesto je sicer pripravljen iz bazilike, vendar jo lahko brez težav zamenjamo tudi z regratovimi listi. Pinjole lahko po želji nadomestimo tudi s sončničnimi semeni ali drugimi vrstami oreščkov. V osnovi se pesto pripravi tako, da zmeljemo regratove liste skupaj z izbranimi oreščki, oljčnim oljem in trdim sirom. Dobiti moramo kremasto maso, ki je vsestransko uporabna. Pesto je okusen dodatek k testeninam, omakam ali solatnim prelivom. Lahko si ga tudi namažemo na kruh ali pa vanj pomakamo zelenjavne palčke ali grisine.

Pico in pašto obogatite z regratom

Če ste ljubitelji rukole na pici, vam predlagamo, da preizkusite dodatek regrata. Svežina te sezonske rastline na priljubljeni italijanski specialiteti je presenetljivo dober dodatek. Pristaši pesta pa lahko na pico dodate domač regratov pesto.

Pica z regratom FOTO: Ana Lah

Tudi drugo priljubljeno italijansko specialiteto, testenine, lahko pripravimo z dodatkom pesta. Na oljčenm olju prepražimo česen, dodamo orehe in na koncu pest na grobo sesekljanega regrata. Kuhane testenine dodamo v ponev in prilijemo še malo vode od kuhanja. Postrežemo s sveže naribanim trdim sirom po naši izbiri.

Po želji ga lahko dodamo tudi v razne omake in namaze. Drobno sesekljanega lahko dodamo skuti, ki jo začinimo s soljo in bučnim oljem. Dobro premešamo in namažemo na kruh. Po želji obogatimo s praženimi bučnimi semeni in paradižnikom.

Svež gre v smutije in sokove, podušen je zdrava priloga

V jutranji smuti lahko dodamo pest regrata in si tako že zjutraj zagotovimo zalogo hranilnih snovi. Priporočamo vam, da v smuti za eno osebo damo eno hruško, pol banane, dve sveži jagodi, pest regrata in vodo. Če imamo doma sokovnik, ki omogoča sočenje listnate zelenjave, ga lahko dodamo tudi v sok.

Regratov smuti FOTO: Ana Lah

Ni pa nujno, da se omejimo samo za svež regrat. Lahko ga na kratko podušimo, blanširamo v slanem kropu ali pa ga prepražimo na maščobi. Pazimo le, da čim bolj skrajšamo čas toplotne obdelave, saj bomo tak ohranili kar največ hranil.

Kako ga pa najraje uživate vi?