Kopi Luwak je znana kot najdražja kava na svetu, za katero boste odšteli kar nekaj sto evrov za kilogram. Njena posebnost ni le v okusu, ampak tudi v nenavadnem načinu pridobivanja. Zrna te kave namreč najprej zaužijejo in nato izločijo azijske živali palm civet, imenovane tudi cibetovke.

[[image_2_article_63416]]

Kako nastane Kopi Luwak?

Cibetovke se prehranjujejo z zrelimi kavnimi jagodami, ki jih privlačijo sladka aroma in okus. V prebavnem traktu živali se zrna fermentirajo, kar naj bi vplivalo na edinstven okus kave. Po izločanju se zrna operejo, posušijo in pražijo.

[[image_1_article_63416]]

Okus Kopi Luwak

Kopi Luwak ima bogat, gladek in zemeljski okus z notami čokolade, karamela in oreščkov. Nekateri poznavalci zaznajo tudi rahlo sadno noto. Zaradi nizke kislosti je kava prijetna za pitje in ne draži želodca.

Cena Kopi Luwak

Visoka cena te kave je posledica več dejavnikov:

Omejena količina: Letno se pridela le nekaj ton Kopi Luwak, kar jo uvršča med redke in ekskluzivne kave.

Nenavaden način pridobivanja: Pridelovanje Kopi Luwak je zamudno in zahtevno, saj je odvisno od cibetovk, ki se prosto gibljejo v naravi.

Visoka kakovost: Kopi Luwak velja za vrhunsko kavo z edinstvenim okusom, ki jo cenijo poznavalci po vsem svetu.
Etična vprašanja

V preteklosti so se pojavila etična vprašanja glede pridobivanja Kopi Luwak. Nekateri so trdili, da se cibetovke v ujetništvu gojijo v neprimernih pogojih in silijo k prenajedanju zrn. Vendar pa se vedno več pridelovalcev zaveda pomembnosti etičnega pridobivanja te kave in se trudi zagotoviti dobro počutje cibetovk.

Kopi Luwak - za koga?

Kopi Luwak ni za vsakogar. Zaradi visoke cene si jo lahko privoščijo le redki. Če pa iščete edinstveno in nepozabno izkušnjo pitja kave, je Kopi Luwak vsekakor vredna poskusiti.