Sedaj, ko je razprava o cepljenju proti Covid-19 tako razplamtela, bi mogoče bilo koristno, da se spomnimo, da je v Sloveniji cepljenje proti nekaterim boleznim obvezno.

Obveznost cepljenja pri nas izhaja iz skrbi za zdravje celotne družbe. Pri nas ima namreč vsak pravico do varstva pred nalezljivimi boleznimi ter hkrati dolžnost, da varuje zdravje sebe in drugih pred temi boleznimi. S cepljenjem zaščitimo sebe in posredno tudi tiste, ki se iz različnih razlogov ne smejo cepiti. Temu pravimo kolektivna imunost. S kolektivno imunostjo varujemo tudi najbolj ranljive člane družbe,  kot so dojenčki, ki še niso dovolj stari, da bi jih lahko cepili, ter bolniki z motnjami v delovanju imunskega sistema. Kolektivna imunost varuje tudi tiste, ki se ne smejo cepiti zaradi alergije na katero od sestavin cepiva, ter tiste, ki so se cepili, a njihov imunski sistem ni razvil protiteles.

Kaj je obvezno in kaj ni?

Po Zakonu o nalezljivih boleznih je pri nas obvezno cepljenje proti devetim nalezljivim boleznim. To so hemofilus influence b, davica, tetanus, oslovski kašelj, otroška paraliza, ošpice, mumps, rdečke in hepatitis B. Ob epidemiji lahko minister za zdravje po predlogu NIJZ določi še obvezna cepljenja proti steklini, rumeni mrzlici, trebušnemu tifusu, klopnemu meningoencefalitusu, gripi, tuberkulozi in proti drugim nalezljivim boleznim.

Za vpis v javni ali zasebni vrtec morajo otroci obvezno biti cepljeni proti mumpsu, ošpicam in rdečkam.  Če v potrdilu pediatra o zdravstvenem stanju otroka to cepljenje ni vpisano, se vpis v vrtec zavrne. To določa Zakon o nalezljivih boleznih v členu 51a. Seveda pa se v vrtec lahko vpišejo otroci, ki se cepiti niso smeli iz medicinskih razlogov ali ki so še v postopku pridobivanja odločbe o opustitvi cepljenja iz medicinskih razlogov.

Mladi, ki se vpisujejo v srednjo ali visoko šolo ali na fakulteto, kjer se bodo izobraževali na področju zdravstva, vzgoje in izobraževanja ali sociale, morajo ob vpisu imeti opravljeno cepljenje v skladu z veljavnim Programom cepljenja in zaščite z zdravili. Tudi tu velja, da se v omenjene izobraževalne programe lahko vpišejo mladi, ki niso smeli bili cepljeni iz medicinskih razlogov.

Obvezna so tudi nekatera cepljenja v povezavi s poklicem, ki ga opravljamo, in cepljenja, povezana s potovanjem v določene države. Več podatkov o obveznem cepljenju v Sloveniji lahko najdete na povezavi https://www.cepljenje.info/cepljenje-v-sloveniji/obvezno-cepljenje-v-sloveniji.

»Cepljenje je tako znanstveni kot tudi civilizacijski dosežek, cepiva so namreč doslej rešila več življenj kot katerokoli drugo zdravilo. Prav moč znanosti je tista, ki je v tej koronakrizi prišla na plano, in česar smo se še toliko bolj zavedli. Žal pa je koronakriza sprožila tudi vrsto neznanstvenih informacij in mnenj, teh so polna predvsem družbena omrežja. A izsledki znanstvenih raziskav o virusu in učinkovanju cepiv so zelo jasni, transparentni in vsem na voljo. Tudi znotraj slovenske znanstvene sfere je kar nekaj priznanih strokovnjakov, ki so se angažirali in se aktivno vključili v komuniciranje z epidemijo in cepivi povezanih znanstvenih dognanj. Prisluhnimo jim.« (iz izjave za javnost Koordinacije samostojnih raziskovalnih inštitutov Slovenije, ki je v začetku julija letos odločno pozvala k odločitvi za cepljenje proti COVID-19).

Projekt »Razvoj celovitega poslovnega modela za delodajalce za aktivno in zdravo staranje zaposlenih (Polet)« sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada ter Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Republike Slovenije.