Razlogov za spuščanje zajtrka je veliko: pomanjkanje časa, pomanjkanje apetita po prebujanju ali poskus zmanjšanja vnosa kalorij za izgubo teže. Vendar pa lahko prav to neposredno vpliva na zdravje srca, opozarjajo kardiologi.

Povezava med izpuščanjem zajtrka in krvnim tlakom

Raziskava, objavljena leta 2022 v reviji The International Journal of Hypertension, je pokazala, da ljudje, ki preskočijo zajtrk, pogosteje razvijejo visok krvni tlak. Kardiolog dr. Satjit Bhusri pojasnjuje, da za to povezavo stoji več ključnih razlogov. Eden glavnih razlogov je hormonski. "Izpuščanje zajtrka lahko moti ritem kortizola. Kortizol je stresni hormon, ki se zjutraj naravno zviša. Izpuščanje zajtrka lahko pozneje čez dan povzroči pretiran odziv kortizola, kar lahko zviša krvni tlak," pojasnjuje dr. Bhusri.

Ob dodaja, da lahko preskakovanje zajtrka negativno vpliva na nadzor krvnega sladkorja, občutljivost na inzulin in spodbuja vnetja, kar so vsi dejavniki, povezani s hipertenzijo. Poleg tega preskakovanje prvega obroka pogosto vodi do slabših prehranjevalnih odločitev pozneje čez dan, kot sta prenajedanje ali poseganje po nezdravih prigrizkih, kar lahko dodatno zviša krvni tlak.

Kako zajtrkovati za zdravo srce?

Ni treba paničariti, če občasno preskočite zajtrk. Kardiolog dr. Riple Hansalia ugotavlja, da en sam izpuščen obrok ne bo imel večjega negativnega vpliva. "Zdravniki so običajno zaskrbljeni zaradi dolgoročnih vzorcev vedenja, kot je na primer dosledno uživanje zajtrka več let, ne več dni. Telo je izjemno odporno in nanj manj vplivajo krajši prehranjevalni trendi, vključno s tem, kdaj jeste," pojasnjuje dr. Hansalia.

Dr. Bhusri za zajtrk priporoča polnozrnata žita, sadje, mlečne izdelke z nizko vsebnostjo maščob in živila, bogata z nenasičenimi maščobami, kot so avokado in oreščki. Poleg sestave obrokov je pomemben tudi čas, saj lahko predolgo odlašanje z jedjo povzroči skoke v ravni sladkorja v krvi in kortizola.