Pri pripravi jedi ali solat z bučnim oljem, le tega ni potrebno mešati z drugimi sestavinami, kot je na primer kis. Bučno olje ima že samo po sebi izrazit okus, ki solato okrepi in jo izboljša brez dodajanja drugih sestavin.
Po navadi pa pri pripravi prelivov za solate ali druge jedi uporabimo kombinacijo bučnega olja z različnimi kisi. Kombinacija bučnega olja in kisa ustvari lepo uravnotežen preliv, ki solati doda ravno pravšnjo količino kislosti, da je le ta okusna in osvežujoča.
Bučno olje ima zelo značilen okus, zato je pomembno izbrati pravi kis, ki se bo lepo ujemal z njegovimi okusi. Kisi, ki se lepo ujemajo z bučnim oljem so:
- Balzamični kis: sladkast okus balzamičnega kisa se dobro ujema z okusom bučnega olja, kar ustvarja lepo uravnoteženo kombinacijo okusov na solati.
- Jabolčni kis: jabolčni kis ima nekoliko bolj nevtralen okus kot balzamični kis, zato se lepo dopolnjuje z okusom bučnega olja. Prav tako je jabolčni kis bolj blag, kar omogoča, da se okus bučnega olja bolj izrazi.
- Rdeči vinski kis: če želite malo bolj kiselkast okus, je rdeči vinski kis dobra izbira. Ta kis ima rahlo kiselkast okus, ki se lepo poveže z okusom bučnega olja in ustvari rahlo pikanten okus.
Predlagamo, da preizkusite različne kombinacije kisa in bučnega olja in odkrijete, kateri vam najbolj ustreza. Zato smo vam pripravili izbor dveh jedi, kjer smo za preliv kombinirali bučno olje in kis.
Solata s karamelizirano hruško, modrim sirom in bučnimi semeni
Popolna kot lahko kosilo ali omamna priloga!
Ta solata s karameliziranimi hruškami in modrim sirom je popolna mešanica sladkih, pikantnih in slanih okusov. Hruška, kremast modri sir in lahka balzamična glazura s hrustljavimi bučnimi semeni ustvarijo osvežujočo in elegantno jed.
[[image_2_article_73622]]
Sestavine:
- 2 zreli hruški (narezani)
- 1 žlica masla
- 1 žlica medu
- 4 skodelice mešane zelenjave (rukola, špinača ali vaša najljubša mešanica)
- 1/2 skodelice zdrobljenega modrega sira (lahko gongarzola)
- 1/4 skodelice praženih orehov
- 1/4 skodelice balzamične glazure (ali koncentrata balzamičnega kisa)
- 2 žlici Štajersko prekmursko bučno olje
- Pražena slana bučna semena (zdrobljena)
- Sol in poper (po okusu)
Priprava:
V ponvi na srednjem ognju stopite maslo. Dodamo rezine hrušk in pokapljamo z medom. Kuhajte 3-4 minute na vsaki strani, dokler hruške ne karamelizirajo in zlato porjavijo. Odstranite s kuhališča in pustite, da se nekoliko ohladijo
V veliki skledi premešajte mešano zelenjavo z bučnim oljem, soljo in poprom. Po vrhu razporedite karamelizirane hruške, nato pa potresite z nadrobljenim modrim sirom, popečenimi orehi in praženimi bučnimi semeni.
Solato prelijemo z balzamično glazuro (balzamičnim kisom) in takoj postrežemo.
Polnjen sladki krompir z burrato in bučnim pestom
Čas priprave 10 minut
Čas kuhanja 45 minut
Popolno pražen sladki krompir, prelit s kremasto burrato in svežim bučnim pestom ter začinjen z bučnim oljem vam bo pričaral nove dimenzije okusov!
Sestavine
- 4 srednje veliki sladki krompirji
- 2 žlici Štajersko prekmurskega bučnega olja
- Sol in poper po okusu
- sira burrata
- 1/4 skodelice bučnega pesta
- 2 žlici praženih bučnih semen
- listi sveže bazilike (za okras)
- nariban parmezan
- strok česna
- pražena bučna semena 40g
- balzamična glazura
[[image_1_article_73622]]
Priprava:
Pečico segrejte na 200°C. Pekač obložite s peki papirjem. Sladki krompir natrite z bučnim oljem ter začinite s soljo in poprom. Vsak krompir nekajkrat prebodemo z vilicami. Pečemo 45-50 minut ali dokler se sladki krompir ne zmehča, ko ga prebodemo z vilicami.
Pripravite bučni pesto: V mešalniku zmešajte 1/2 skodelice sveže bazilike, 1/4 skodelice naribanega parmezana, 1/4 skodelice bučnega olja, 1/4 skodelice praženih bučnih semen in 1 strok česna. Mešajte do gladkega in začinite s soljo po okusu. Če imate bučni pesto pa v mešalniku samo zmiksajte baziliko, parmezan, strok česna bučno olje in žlico bučnega pesa, da se strukture povežejo.
Ko je sladki krompir pečen, ga vzdolžno prerežite in z vilicami nežno razrahljajte notranjost. V zmehčano sredico dodajte bučni pesto. Burrato natrgajte na koščke in jo položite na vrh bučnega pesta vsakega sladkega krompirja in pokapljamo z balzamično glazuro oz koncentratom balzamičnega kisa. Po vrhu vsega potresemo pražena bučna semena in okrasimo z listi sveže bazilike.
Uživajte v tem kremastem, aromatičnem polnjenem sladkem krompirju kot prilogi ali lahki glavni jedi!
Štajersko prekmursko bučno olje je eden od slovenskih proizvodov, ki so zaščiteni na ravni Evropske unije, saj nosi Zaščiteno geografsko označbo. Olje je visoke kakovosti, nerafinirano, izdelano po tradicionalnem postopku s stiskanjem praženih bučnih semen najboljše kakovosti z uporabo toplote in brez aditivov, s čimer se ohranjajo specifičnost, raznolikost in tradicija slovenske kulinarike. Na Štajerskem in v Prekmurju že od 18. stoletja tradicionalno pridelujejo oljne buče in bučna semena predelujejo v bučno olje. Zanj je značilna barva, ki se giblje med temno zeleno in rdečkasto, bogatita pa ga tudi značilna aromatični vonj in okus.
Zaščitena geografska označba (ZGO) ni le oznaka, ampak obljuba kakovosti in avtentičnosti. To pomeni, da je vsaka kapljica Štajersko prekmurskega bučnega olja predelana po tradicionalni recepturi in v skladu z najstrožjimi standardi, kar zagotavlja edinstven okus in najvišjo kakovost.
Da se lahko kmetijske pridelke in živila označi z geografsko označbo:
- morajo biti pridelani ali predelani na določenem geografskem območju, katerega ime nosijo;
- med proizvodom in geografskim območjem mora obstajati povezava;
- kmetijski pridelek ali živilo mora imeti posebno kakovost, sloves in druge značilnosti, ki izvirajo iz določenega geografskega območja.
Financirala Evropska unija. Vendar so izražena stališča in mnenja zgolj stališča in mnenja avtorja(-ev) in ne odražajo nujno stališč in mnenj Evropske unije ali Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja. Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti organ, ki dodeli sredstva.
Za smernice zdravega prehranjevanje obiščite spletno stran: https://prehrana.si/
Naročnik oglasne vsebine je Skupina vrtovi panonski z.o.o.