Če želite kar najbolje izkoristiti ostanke hrane, jih pojejte v le nekaj dneh, če jih shranite v hladilniku ali zamrzovalniku v dveh urah po pripravi.
Uradniki britanske Agencije za standarde hrane (FSA) so opozorili, da "hranjenje ostankov božične večerje več kot dve uri" pri sobni temperaturi ali uživanje hrane, ki ni bila shranjena v hladilniku, predstavlja veliko tveganje za zastrupitev s hrano. To ustvarja idealne pogoje za hitro razmnoževanje škodljivih bakterij, kot sta salmonela in kampilobakter, kar lahko povzroči drisko, slabost in bruhanje.
Bodite previdni pri ravnanju s hrano
V posodobljenih smernicah FSA poziva javnost, naj dosledno upošteva roke uporabe in bo previdna pri ravnanju s hrano. "Roki uporabe so namenjeni varnosti, ne kakovosti. Ne jejte hrane po preteku roka uporabnosti," so zapisali. "Za nekatere ljudi, na primer nosečnice, osebe z oslabljenim imunskim sistemom in starejše, so tveganja še večja," dodajajo.
Druge "praznične napake" vključujejo nepravilno odmrzovanje mesa, kar lahko povzroči neenakomerno kuhanje, pa tudi ponovna uporaba nožev in pripomočkov, ki se uporabljajo za surovo meso, ne da bi jih temeljito oprali.
Temperatura hladilnika je ključna
Do zastrupitve s hrano lahko pride tudi zaradi pretoplega hladilnika. Strokovnjaki svetujejo, da temperaturo ohranjate pod 5 °C, saj se bakterije najhitreje razmnožujejo med 8 °C in 63 °C.
Kuhanega purana lahko denimo zamrznete do šest mesecev, ko pa ga enkrat odtalite, pa ga morate pojesti v 24 urah in ga ne smete ponovno zamrzovati, poroča Index.