Ob teh 12 televizijskih serijah nas preveva jugonostalgija. Jih poznate?

Otpisani, vir: Facebook/Stranica za ljubitelje domacih filmova i serija

Zbrali smo nekaj serij, ki so se bile v jugoslovanskih časih med najbolj priljubljenimi.

12. Kuda idu divlje svinje

Zagrebška serija, ki v predmestju spremlja zgodbe dveh konkurenčnih »švercarskih« ekip pod budnim očesom policijskega narednika Mila Vrbice.

11. Ljubav na seoski način

Črno bela slika serije, ki je zaslovela s stavkom »Svi sa vezu, ja bez veze,« predstavi doživljanje mladega Milorada, čigar družina želi, da se poroči z Radmilo, najbogatejšo v vasi. Milorad odide v mesto, ob povratku pa pokvari vse družinske načrte.

10. Grlom u jagode

Televizija Beograd je posnela serijo o mladem Branislavu Živkoviću, ki je bolj znan pod imenom Bane Bumbar. Zgodba sledi njegovemu šolanju, vse od srednje šole do fakultete, ter vsem njegovim problemom in prigodam.

9. Kamiondžije

Kultna serija, ki je gledalce mnogokrat nasmejala do solz in si prislužila celo mnoga nadaljevanja ter filmsko uprizoritev, prikazovala pa je prigode Paja in Jare.

8. Otpisani

Serija, ki je predstavljala prigode ilegalcev Tiha in Prleta v okupiranem Beogradu med drugo svetovno vojno.

7. Vruć vetar

Zgodba Borivoje Šutdilovića, njegovih problemov s pritiskom, stanovanjem, prigod Firga in žigola Boba je bila znana tudi širom Češke, Romunije, Bolgarije, Avstrije, Madžarske, svojčas pa je dobila tudi posebno evropsko nagrado.

6. Pozorište u kući

S slovito najavno in odjavno špico se je ta serija zapisala v srca ljudi, zgodba pa je sledila družini Petrović. Zakaj je bila tako priljubljena? Le kdo se ne bi poistovetil s pestrim odnosom med zetom in taščo?

5. Đekna

Humoristična nanizanka predstavlja tipično črnogorsko družino v majhni vasi, prigode Radosava in Ljeposave, njunega sina Miša in drugih vaščanov.

4. Sivi dom

Serija spremlja življenje varovanca v popravnem domu za mladostnike v Kruševcu. Srečamo mnoge igralske legende kot so Bate Živojinović, Dragan Nikolić, Miša Janketić, Đurđija Cvejić, Bore Todorović in Žarko Radić, pa tudi mnogi mladi igralci, ki so avtentično predstavljali dogajanje v ustanovi.

3. Velo misto

Serija se vrti okrog brivnice, v kateri dela Boris Dvornik iz Splita, spoznamo pa zgodbo mesta in njegovega nogometnega kluba.

2. Bolji život

Še ena fiktivna družina, ki je dobila osredno vlogo v televizijski seriji, je beograjska družina Popadić, ki jo kamera spremlja tik pred razpadom SFRJ, serija pa ima izreden dokumentarni pomen, hkrati pa je gledana še danes.

1. Smogovci

Hrvaška humoristična nanizanka spremlja zagrebško družino Vragec, ki jo sestavlja šest bratov z mamo Melito, serija pa je bila ena najpopularnejših v zgodovini jugoslovanske televizije.