Jajca so polna beljakovin, vitaminov in zdravih maščob, zato je za večino ljudi vsakodnevno uživanje jajc lahko del uravnotežene prehrane.

Ko gre za učinke njihovega vsakodnevnega uživanja na telo, lahko opazite naslednje:

  • Povečujejo mišično maso: Telo potrebuje beljakovine iz hrane za izgradnjo in vzdrževanje mišične mase. Jajca so bogata z beljakovinami, aminokislinami, selenom in vitaminom B. Povečanje vnosa beljakovin z jajci, zlasti celimi jajci, lahko v kombinaciji s treningom moči poveča mišično maso. Ta učinek se bo razlikoval glede na vašo splošno prehrano.
  • Zmanjšujejo tveganje za kronične bolezni: Jajca so bogata z antioksidanti, rastlinskimi spojinami, ki zmanjšujejo poškodbe celic, ki jih povzročajo nestabilne molekule, imenovane prosti radikali v telesu. Preveč prostih radikalov v primerjavi s koristnimi antioksidanti (znano kot oksidativni stres) lahko vodi do kroničnih zdravstvenih stanj, kot so sladkorna bolezen, rak in bolezni srca. Uživanje prehrane, bogate z antioksidanti, lahko zmanjša tveganje za ta stanja. Če pa imate povečano tveganje za bolezni srca, se pred vključitvijo jajc v svojo dnevno prehrano posvetujte s svojim zdravnikom.
  • Zmanjšujejo vnetja: Jajca vsebujejo antioksidante in druga hranila, ki zmanjšujejo vnetje. Nekatere raziskave kažejo, da imajo ljudje, ki dnevno uživajo jajca, izboljšane vnetne biomarkerje (snovi, ki kažejo na prisotnost vnetja). Večina hranil v jajcih se nahaja v rumenjaku, zato uživanje beljaka morda ne bo prineslo enakih koristi.
  • Pomagajo pri izgubi teže: Jajca imajo veliko beljakovin in relativno malo kalorij. Prehrana z veliko beljakovinami je bila povezana z izgubo teže. Ker jajca vsebujejo veliko beljakovin, so bolj nasitna kot druga živila za zajtrk, kot so kosmiči. Študija je pokazala, da so imeli ljudje, ki so vsako jutro jedli jajca, nižjo raven grelina (hormona lakote) in so čez dan običajno pojedli manj kot tisti, ki so jedli ovseno kašo.
  • Lahko zmanjšajo tveganje za možgansko kap: Obstajajo nasprotujoče si raziskave o vlogi jajc pri tveganju za srčne bolezni. Več študij ne kaže povezave med uživanjem jajc in srčnimi boleznimi. Antioksidanti in druga hranila v jajcih lahko zmanjšajo tveganje za kronične zdravstvene težave, kot so srčne bolezni. Metaanaliza je pokazala, da lahko uživanje enega jajca na dan zmanjša tveganje za možgansko kap in srčni infarkt. Ljudje z večjim tveganjem za srčne bolezni morda ne bodo mogli uživati ​​jajc vsak dan. Če vam je zdravnik priporočil dieto z nizko vsebnostjo holesterola, omejite vnos jajc.