Jajca veljajo za "hranilno bombo" in superživilo, saj so bogat vir visokokakovostnih beljakovin in maščob, poleg številnih mikrohranil, kot so holin (za zdravje možganov), vitamin D (za kosti in imunost) ter antioksidanta lutein in zeaksantin (za zdravje oči). Visoka vsebnost beljakovin pa pripomore k vzdrževanju mišic in dolgotrajnemu občutku sitosti.
Živilo z visoko vsebnostjo holesterola
Kljub temu so imela jajca v preteklosti slab sloves zaradi visoke vsebnosti prehranskega holesterola (približno 200 mg na jajce). Najnovejše znanstvene raziskave so to polemiko preusmerile: strokovnjaki poudarjajo, da na povišanje LDL ("slabega") holesterola v krvi pri večini ljudi močneje vplivajo nasičene maščobe in ne prehranski holesterol, ki ga zaužijemo s hrano. Ameriško združenje za srce (AHA) je posodobilo svoja priporočila in priznalo, da zaužiti holesterol ne vpliva nujno na raven holesterola v krvi.
Za večino zdravih odraslih velja uživanje enega jajca na dan za varno in ne zviša bistveno holesterola. Redno uživanje jajc lahko celo prispeva k boljšemu presnovnemu, kostnemu, imunskemu in možganskemu zdravju. Nedavna študija je pokazala, da lahko uživanje dveh jajc na dan kot del prehrane z nizko vsebnostjo nasičenih maščob celo zniža raven LDL holesterola. Vendar pa strokovnjaki svetujejo, da se pred znatnim povečanjem vnosa jajc posvetujete z zdravnikom, zlasti če imate povečano tveganje za srčne bolezni.
