Če imate doma višek svežih fig, jih lahko tudi zamrznete in kasneje uporabite za pecivo, zavitek, pa tudi za marmelade. Zaradi številnih koristi za zdravje je priporočljivo, da jih vključimo v svojo prehrano.

Krepijo srce, znižujejo holesterol in pomagajo uravnavati krvni tlak

Fige niso samo sočnega okusa, temveč imajo tudi številne koristi za zdravje, saj so bogate z beta karotenom, vitamini A, C, E in K, kalcijem, železom in drugimi minerali. Omenjen sadež znižuje holesterol. Zoženje arterij lahko povzroči srčni infarkt ali možgansko kap, pri čemer poleg holesterola k poškodbam srca prispevajo tudi povišani trigliceridi. Dokazano je, da fige ugodno vplivajo na raven holesterola v krvi. Rastlinski steroli, kot sta stigmasterol in lanosterol, se v črevesju vežejo na molekule holesterola in s tem ovirajo njegovo absorpcijo. Poleg tega omega 3 in omega 6 maščobne kisline, s katerimi so fige bogate, krepijo srčno-žilni sistem. Fige so tudi dober vir kalija, minerala, ki pomaga uravnavati krvni tlak ter tako zmanjšuje tveganje za visok krvni tlak in srčni infarkt. Čeprav vsebujejo naravni sladkor, lahko ob zmernem uživanju zmanjšajo potrebo po inzulinu pri diabetikih.

Izboljšuje spomin in prebavo

Redno uživanje fig preprečuje slabokrvnost, saj že štiri suhe fige zagotovijo približno četrtino dnevnega priporočenega vnosa železa, kar ugodno vpliva tudi na spomin. Figov kompot deluje kot naravno odvajalo in pomaga pri želodčnih težavah, kot so razjede in gastritis. Fige zmanjšujejo napihnjenost, izboljšujejo delovanje črevesja, odpravljajo krče v želodcu ter uničujejo črevesne parazite. S tem izboljšajo praznjenje črevesja in zmanjšajo potrebo po umetnih odvajalih, piše haber.ba.

Kot smo že pisali, pa se vegani figam raje izognejo, na sledeči povezavi si lahko preberete, zakaj je to tako: Zakaj se vegani figam raje izognejo?